konos έγραψε:labros έγραψε:drspiros έγραψε:1. Τα εργοστασιακά lpg δουλεύουν μόνο με υγραέριο ή παίρνουν και βενζίνη;
2. Έχουν ένα ρεζερβουάρ ή δύο;
3. Παίρνουν μπρος με βενζίνη ή κατευθείαν υγραέριο;
4. Έχουν κινητήρα και παρελκόμενα ειδικά για lpg;
Δουλεύουν και με βενζίνη και έχουν δυο ρεζερβουάρ. παίρνουν μπρος με βενζίνη. Είναι μια μετατροπή που γίνεται από την εταιρία και τίποτα παραπάνω Ο κινητήρας είναι απλός βενζίνης. Δεν ξέρω αν βάζουν ενισχυμένες έδρες.
Ναι, υπάρχουν εργοστασιακά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν μόνο lpg, βλέπε Ford και Holden στην Αυστραλία όπου εδώ και χρόνια έχουν ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για lpg dedicated cars, ή lpg only cars (μπορείτε να ρίξετε τους όρους αυτούς στο Google για του λόγου το αληθές). H Holden διαφημίζει τις ειδικές έδρες από στελλίτη και εννοείται ότι υπάρχει μια μόνο δεξαμενή που γεμίζει μόνο με lpg.
Ένα λινκ για όσους βαριούνται να το ψάξουν:
http://www.carsguide.com.au/car-reviews ... AIt0MV_s4U
Πέρσι μίλαγα με έναν Ελληνοαυστραλό που οδηγούσε τέτοιο όχημα από τη δουλειά του. Μου έλεγε ότι πολλοί ταξιτζήδες και εταιρείες με μεγάλο στόλο τα προτιμούν.
Δεδομένου λοιπόν ότι μιλάμε για εργοστασιακή γραμμή (συνεπώς δεν τίθεται θέμα κακής ρύθμισης, μεταλλουργίας, απόδοσης κτλ) νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλό να πει κάποιος ναι στο diesel με κλειστά μάτια.
Η σχέση τιμής των δύο καυσίμων είναι πλασματική για μένα, υπό την έννοια ότι στα πλαίσια της ληστρικής λειτουργίας του ελληνικού κράτους κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο. Από όσο ξέρω, όμως, το LPG είναι σαφώς πιο φθηνό στην παραγωγή του, αλλά αποθηκεύεται και μεταφέρεται πιο δύσκολα από το diesel (και ως εκ τούτου είναι πιο παρακινδυνευμένο για τις εταιρείες να στοκάρουν και να κάνουν παιχνίδι).
Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω τους εγκαταστάτες του forum, ή όποιον άλλο γνωρίζει, είναι αν το lpg ως πιο καθαρό καύσιμο παρατείνει τη ζωή και αν ρίχνει το κόστος συντήρησης ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης που έχει ρυθμιστεί να δουλεύει αποκλειστικά με αυτό το καύσιμο με την κατάλληλη μεταλλουργία σε σχέση με τον ίδιο κινητήρα που καίει βενζίνη. Από ότι έχω διαβάσει αυτό ισχύει, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη των υπολοίπων και πιο ειδικών.
στην Ελλαδα απαγορευεται το αυτοκινητο με υγραεριο να ειναι μονου καυσιμου.