Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Πρόβλημα μετά την εκκίνηση της μηχανής

Προβλήματα στην εκκίνηση; Διακοπές κατά τη λειτουργία; Σας γυρίζει σε βενζίνη; Safe Mode; Λαμπάκι μηχανής – κωδικοί βλάβης;

Re: Πρόβλημα μετά την εκκίνηση της μηχανής

Δημοσίευσηαπό giorgos3924 » Τρί 16 Ιούλ, 2013 06:45

175km, από τα οποία τα 100 εκτός, έβαλα και 31 λίτρα 98άρα βενζίνη ο δείκτης ήταν 2χιλιοστά κάτω απ τη μέση (45άρι ντεπόζιτο)
και τώρα είμαι στα 3/4. κάνω 40km σε πόλη μετά 50 κάτι εκτός, γεμίζω 31 λίτρα βενζίνη, συνεχίζω για άλλα 50κάτι εκτός, και τέλος τα υπόλοιπα 30km εντός πόλης. όλα αυτά σε 3 μέρες.
Το πρόβλημα σήμερα το πρωί εξαφανίστηκε! Λοιπόν, δεν ξέρω αν έχει να κάνει η καινούργια βενζίνη, πριν 2-3 βδομάδες είχα συμπληρώσει 12 λίτρα σε περίπου 15 που μου
είχαν μείνει και είχα κάνει καμια 30αριά με βενζίνη και δεν είδα βελτίωση.
Hyundai Accent 2005 1.3 - BRC Sequent 24
giorgos3924

Δημοσιευσεις: 304

Δημοσίευσηαπό Asteris » Τετ 17 Ιούλ, 2013 20:29

Υπάρχει ένας συντελεστής μέσα στον μαμά εγκέφαλο, που λέγεται long fuel trim. Όταν η ηλεκτρονική καταλαβαίνει συνεχώς διαφορετικό μίγα από αυτό πο πρέπει από τον λάμδα. τότε αρχίζει να διορθώνει αυτόν τον συντελεστή, ώστε το αμάξι να συνεχίσει να δουλεύει σωστά. Πχ, αν τα μπεκάκια με τον καιρό αρχίζουν να βουλώνουν και πετάνε λιγότερο καύσιμο από αυτό που πρέπει, πχ 10% λιγότερο, η ηλεκτρονική βάζει +10% long fuel trim. Αυτος ο συντελεστής από κει και πέρα, χρησιμοποιείται σε όλους του υπολογισμούς μίγματος, στο ξεκίνημα, στην πορεία, στο απότομο γκάζι, παντού. Ο συντελστής αυτός σβήνει ΜΟΝΟ όταν βγει ο πόλος της μπαταρίας. Ξαναδημιουργείται μέσα σε 50-100 χιλιόμετρα πορείας (ανάλογα με το αμάξι).

Πάμε τώρα στην τοποθέτηση κιτ υγραερίου. Ο εγκαταστάτης βάζει τα πάντα σωστά, τρυπάει, περνάει, συνδέει και μετά πάει να κάνει πρόγραμμα στον εγκέφαλο του υγραερίου. Πατάει στο laptop το auto calibration, περιμένει 5-10 λεπτά στο ρελαντί και έτοιμο το πρόγραμμα. Τι έτοιμο όμως, που μπορεί να είναι έως και 40-50% off από το σωστό. Δεν υπάρχει πρόβλημα, όσο το αμάξι είναι ζεστό, ο λαμδα διορθώνει σχεδόν αμέσως και δεν υπάρχει θέμα. Μόλις όμως κάνεις 50-100 χιλιόμετρα με υγραέριο, ο μαμά εγκέφαλος βλέπει συνεχώς τον λάμδα να του δίνει ένα +40%, οπότε εντός αυτών των 50-100 χιλιομέτρων, πάει το long trim fuel στο +40% (κάνει μόνιμη την διόρθωση που του δίνει ο λάμδα). Στο υγραέριο που έχει πολύ φτωχό χάρτη, όλα είναι οκ, -40% ο χάρτης, +40% το long fuel trim, στο μηδέν τοις εκατό η συνολική διόρθωση (το μίγμα πάει στο στοιχειομετρικό, λ=1).

Έρχεται όμως η επόμενη μέρα το πρωί, πας να βάλεις το αμάξι μπροστά με βενζίνη, ο μαμά εγκέφαλος βάζει +40% στον δικό της χάρτη (προσθέτει το long trim fuel, όπως είναι φυσιολογικό), τίγκα στο μίγμα το αμάξι, πνίγεται, μπουκώνει, σβήνει. Πετάει και καμιά αφλογιστία ο 3ος κύλινδρος και την καταγράφει και σαν βλάβη.

Λύση: Ανεβάζεις 40% τον χάρτη του υγραερίου, να έρθει το long fuel trim στο μηδέν. Για την ακρίβεια πρέπει να έρθει εκεί που ήταν και πριν μπει το υγραέριο (στο 10% του παραπάνω παραδείγματος, γιατί τα μπεκάκια βενζίνης ήταν βουλωμένα και ψέκαζαν 10% λιγότερο).

Για να διαβάσεις το long fuel trime (όπως και το short fuel trim, την άμεση διόρθωση που βλέπει ο λάμδα), χρειάζεται ένα απλό obd-II reader, των 20-30€, συν ένα λαπτοπ ή android phone.

Το παραπάνω 40% που αναφέρω δεν είναι φανταστικό, τόσο μου έβγαλε το auto calibration στο Lovato του Panda της γυναίκας. Σε σένα μπορεί να είναι και ακόμη παραπάνω, για να κάνει τέτοια νούμερα το πρωί. Αν είχα καλώδιο για BRC, θα ήταν εύκολο να σου φέρω τον χάρτη εκεί που πρέπει (όπως κάνω στο δικό μου LOVATO). Αν χρειάζεσαι OBD reader, στείλε ΠΜ για να βρεθούμε να το βάλω στο δικό μου, να δούμε πόσο off είναι...
Asteris

Δημοσιευσεις: 2

Δημοσίευσηαπό giorgos3924 » Τετ 17 Ιούλ, 2013 21:18

Asteris έγραψε:Υπάρχει ένας συντελεστής μέσα στον μαμά εγκέφαλο, που λέγεται long fuel trim. Όταν η ηλεκτρονική καταλαβαίνει συνεχώς διαφορετικό μίγα από αυτό πο πρέπει από τον λάμδα. τότε αρχίζει να διορθώνει αυτόν τον συντελεστή, ώστε το αμάξι να συνεχίσει να δουλεύει σωστά. Πχ, αν τα μπεκάκια με τον καιρό αρχίζουν να βουλώνουν και πετάνε λιγότερο καύσιμο από αυτό που πρέπει, πχ 10% λιγότερο, η ηλεκτρονική βάζει +10% long fuel trim. Αυτος ο συντελεστής από κει και πέρα, χρησιμοποιείται σε όλους του υπολογισμούς μίγματος, στο ξεκίνημα, στην πορεία, στο απότομο γκάζι, παντού. Ο συντελστής αυτός σβήνει ΜΟΝΟ όταν βγει ο πόλος της μπαταρίας. Ξαναδημιουργείται μέσα σε 50-100 χιλιόμετρα πορείας (ανάλογα με το αμάξι).

Αστέρη, αν διαβάσεις τα ποστ μου θα δεις ότι προσπάθησα να βγάλω τον πόλο της μπαταρίας, 3-4 φορές το έκανα, το άφησα και αρκετές ώρες για να ξεφορτίσει όλο το κύκλωμα.
Όταν το κούμπωσα και έβαλα μπρος δεν είδα διαφορά, καμία!
Το πρόβλημα εξαφανίστηκε εντελώς, μόνο με αποκλειστική χρήση βενζίνης, και μετά από 170km.

Το πρόβλημα αυτό, με την κρύα εκκίνηση δεν είναι καινούργιο αυτές τις μέρες, το είχα ανέκαθεν, απλά προσπάθησα πολλές φορές να το διορθώσω με τον "έξυπνο" μηχανικό που έχω.
Το κατάφερε 2-3 φορές, αλλά όχι μόνιμα.
Πρώτος προγραμματισμός (δεν ξέρω τί έκανε ο μηχανικός) όταν έβαλα υγραέριο (5/2012), 1-2 βδομάδες μετά είδα ρεταρίσματα...
2ος προγραμματισμός (5χλμ διαδρομή με λαπτοπ) λίγο πριν τα χριστούγεννα, 2 βδομάδες μετά, μπουκώματα ατροφίες δύσκολο ξεκίνημα βύθισμα στροφών στο άφημα του συμπλέκτη και τα σχετικά.
3ος προγραμματισμός (5χλμ διαδρομή με λαπτοπ) λίγο μετά τα χριστούγεννα, όλα οκ για 3 μήνες περίπου
4ος προγραμματισμός (προγραμματισμός στο συνεργείο) η χειρότερη περίπτωση που είδα!
5ος προγραμματισμός, περνάει το πρόγραμμα νο3 ήταν το πρόγραμμα κατά το οποίο το αυτοκίνητο δούλευε απροβλημάτισμα τον περισσότερο καιρό.
Μετά 3 μήνες, κάτι άρχισε να κάνει, μια μικρή δυσκολία στο ξεκίνημα, ότι και πριν σε πιο light καταστάσεις,
τις τελευταίες 20 μέρες, πολύ πιο έντονα τα πράγματα...

Λίγο πριν τον 2ο προγραμματισμό έλεγξα όλο το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου, το αυτοκίνητο ήταν σε τέλεια κατάσταση.
Εκείνο το διάστημα όπως λες, έβγαζα τον πόλο της μπαταρίας και αμέσως μετά το αμάξι πετούσε, αυτή τη φορά χρειάστηκαν 170km!
Κι όμως παρόλα αυτά είναι κομπλέ πλέον. Σήμερα, σταμάτησε να μυρίζει και άκαυστη

Asteris έγραψε:Το παραπάνω 40% που αναφέρω δεν είναι φανταστικό, τόσο μου έβγαλε το auto calibration στο Lovato του Panda της γυναίκας. Σε σένα μπορεί να είναι και ακόμη παραπάνω, για να κάνει τέτοια νούμερα το πρωί. Αν είχα καλώδιο για BRC, θα ήταν εύκολο να σου φέρω τον χάρτη εκεί που πρέπει (όπως κάνω στο δικό μου LOVATO). Αν χρειάζεσαι OBD reader, στείλε ΠΜ για να βρεθούμε να το βάλω στο δικό μου, να δούμε πόσο off είναι...

Έχω ήδη παραγγείλει elm327 με usb εδώ και περικές μέρες. απλά να βρίσκεται.
Στο panda τί έκανε;
Αυτές τις μέρες περιμένω τηλ από άλλο μηχανικό να πάω να το κοιτάξει.
Τελευταία επεξεργασία από giorgos3924 και Τετ 17 Ιούλ, 2013 21:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
giorgos3924

Δημοσίευσηαπό Asteris » Τετ 17 Ιούλ, 2013 21:29

Πιθανώς το αμάξι σου να κρατάει τα trims σε non-volatile μνήμη, που δεν σβήνει δηλαδή με την αφαίρεση πόλου. Το ότι διορθώθηκε με την χρήση βενζίνης, είναι γιατί ο long fuel trim ήρθε στα σωστά του με την χρήση. Με το OBD reader θα μπορούσες να το επιβεβαιώσεις...
Asteris

Δημοσιευσεις: 2

Δημοσίευσηαπό giorgos3924 » Τετ 17 Ιούλ, 2013 21:33

Asteris έγραψε:Πιθανώς το αμάξι σου να κρατάει τα trims σε non-volatile μνήμη, που δεν σβήνει δηλαδή με την αφαίρεση πόλου. Το ότι διορθώθηκε με την χρήση βενζίνης, είναι γιατί ο long fuel trim ήρθε στα σωστά του με την χρήση. Με το OBD reader θα μπορούσες να το επιβεβαιώσεις...

Ναι αλλά κάποτε πώς διορθωνόταν και τώρα όχι; Περίεργο δεν είναι; γιαυτό και αγχώθηκα, ήξερα πως έτσι θα μπορούσα να τεστάρω αν φταίει το καύσιμο υγραερίου ή όχι.
giorgos3924

Δημοσίευσηαπό kostmatin » Δευτ 22 Ιούλ, 2013 20:33

Στο αμάξι μου, Ford Focus 1.6 ti-vct με Lovato, έχω μερικές μέρες το εξής πρόβλημα. Όταν δουλεύει βενζίνη μου ρεταρει και τις περισσότερες φορές έχω λαμπάκι με κωδικό P0304 και όταν γυρίζει αέριο ολα άψογα. Τα ltft για βενζίνη ειναι +15% και στο αέριο - 5.5%.Έχω εστιάσει στο μπεκ βενζίνης του 4ου κυλίνδρου. Υπάρχει περίπτωση να μου το δημιουργεί ο εγκέφαλος του αερίου?

Sent from my H7500+ using Tapatalk 4 Beta
kostmatin

Δημοσιευσεις: 36

Δημοσίευσηαπό hlias » Δευτ 22 Ιούλ, 2013 21:16

kostmatin έγραψε:Στο αμάξι μου, Ford Focus 1.6 ti-vct με Lovato, έχω μερικές μέρες το εξής πρόβλημα. Όταν δουλεύει βενζίνη μου ρεταρει και τις περισσότερες φορές έχω λαμπάκι με κωδικό P0304 και όταν γυρίζει αέριο ολα άψογα. Τα ltft για βενζίνη ειναι +15% και στο αέριο - 5.5%.Έχω εστιάσει στο μπεκ βενζίνης του 4ου κυλίνδρου. Υπάρχει περίπτωση να μου το δημιουργεί ο εγκέφαλος του αερίου?

Sent from my H7500+ using Tapatalk 4 Beta

μπουζι, πολλαπλασιαστη, μπεκ βενζινας μοιρασε τα σε αλλους κυλινδρους ( το μπουζι στον 1ο, πολ/στη στον 2ο, μπεκ στον 3ο) διεγραψε την βλαβη και οταν αναψει ξανα σε αλλον κυλινδρο θα ξερεις τι φταιει, αν αναψει στον 4ο παλι κοιτας συμπιεση, προβλημα στην πλεξουδα υγραεριου και μην τραβαει αερα η πολλαπλη εισαγωγης.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό kostmatin » Τρί 23 Ιούλ, 2013 01:12

Μα στο αεριο δουλευει κανονικα.Αν ειχα θεμα με μπουζι ή πολλαπλασιαστη δεν θα επρεπε να εχω θεμα και με το αεριο;

Sent from my ZP800H using Tapatalk 4 Beta
kostmatin

Δημοσιευσεις: 36

Δημοσίευσηαπό hlias » Τρί 23 Ιούλ, 2013 01:26

kostmatin έγραψε:Μα στο αεριο δουλευει κανονικα.Αν ειχα θεμα με μπουζι ή πολλαπλασιαστη δεν θα επρεπε να εχω θεμα και με το αεριο;

Sent from my ZP800H using Tapatalk 4 Beta

πρεπει να αποκλεισεις καποιες αιτιες ετσι ωστε να βρεις τι φταιει, αυτος ειναι ο πιο ευκολος τροπος να αποκλεισεις μερικα εξαρτηματα, στο αεριο εισαι αρκετα πιο πλουσιος απ οτι στην βενζινη, αρα το μειγμα σου ειναι πιο αγωγημο στο αεριο και μπορει να σου κρυψει καποια προβληματα.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό apagogeas » Τρί 23 Ιούλ, 2013 12:50

hlias έγραψε:στο αεριο εισαι αρκετα πιο πλουσιος απ οτι στην βενζινη, αρα το μειγμα σου ειναι πιο αγωγημο στο αεριο και μπορει να σου κρυψει καποια προβληματα.

Ισχύει αυτό; Γιατί έχω μείνει με την εντύπωση ότι στο υγραέριο τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται πιο έντονα σε σχέση με τη βενζίνη, όχι να καλύπτει κιόλας προβλήματα το υγραέριο.
apagogeas

Δημοσιευσεις: 385

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Αντιμετωπίζετε πρόβλημα;

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 69 επισκέπτες