Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

LPG και λιπανση βαλβιδων

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: LPG και λιπανση βαλβιδων

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Δευτ 18 Φεβ, 2013 00:34

Μεστός ο Λαμπρος !!! :thumbup:
Προσωπική αποψη για λιπανση. Εαν δεν εχεις αμαξι με ευαίσθητο κινητηρα, δεν βαζεις. Απο κει και περα, αν το συστημα τοποθετηθει-ρυθμιστει σωστα και οδηγεις σε μετριες στροφες ( εκει οπου η καμπυλη αβανς υγραεριου-βενζινης συνηθως συμπιπτουν ) δεν θα εχεις προβλημα.
ASTRA G 1.6 ΜΕ ICOM JTG LPG KIT
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσιευσεις: 1470

Δημοσίευσηαπό labros » Δευτ 18 Φεβ, 2013 10:37

splitapsou έγραψε:@astragjtg

Thnx για το link μου έλυσε αρκετές απορίες!

@labros

Σε ένα τέτοιο συμπέρασμα καταλήγω πως μόνο με ηλεκτρονική μπορείς να προσομοίωσεις την βενζίνη και γι αυτό σκέφτομαι κάτι τέτοιο ως λύση. Αλλά κανένας ακόμα και οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν δεν εγγυώνται τίποτα. Τέλος πάντων πιστεύω πως ψυχολογικά και μόνο κανε το καλύτερο που σε παίρνει με το πορτοφόλι σου και ο θεός να βάλει το χέρι του! O:-)

Εγγύηση μη βλάβης δε θα σου δώσει κανένας και δε μπορεί να σου δώσει. Τα αυτοκίνητα παθαίνουν βλάβες και χωρίς υγραέριο. Ποιος μπορεί να ξέρει τι συνέβαινε μέσα στον κινητήρα σου πριν τοποθετήσεις αέριο ή και λαδιέρα. Συνήθως όλοι έχουν αρκετά χλμ πριν το τοποθετήσουν. Εγώ το έβαλα στα 21600 και τώρα έχω 24800. Μπορεί αύριο να τα τινάξει (χτύπα ξύλο). Αυτό μπορεί να γινόταν και χωρίς αέριο.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό splitapsou » Δευτ 18 Φεβ, 2013 11:54

Δεν εννοώ εγγύηση μη βλάβης, εγγύηση πως κάνει όντως δουλειά δεν δίνει κανένας, απλά λένε πως βοηθάει. Λογικό ίσως. Είναι τόσο καινούργιο που ακόμα δεν υπάρχουν συγκριτικά.

Τελικά μπορώ με επιφύλαξη να διαμορφώσω άποψη και την συνοψίζω στο εξής:

Αν είναι να σου κάτσει θα σου κάτσει, ακόμα και με μοναδικό καύσιμο την βενζίνη.(ανέκαθεν ήταν πιστεύω μου αυτό)

Από εκεί και πέρα καλό είναι εφόσον μπορείς, να βάλεις, μιας και κακό δεν θα κάνει! Αν τελικά βοηθάει είναι αμφιλεγόμενο (από τις εταιρείες και τους εγκαταστάτες) αλλά σίγουρα βοηθάει ψυχολογικά στο γεγονός πως από την μεριά σου έκανες ότι καλύτερο ως προς την καλύτερη δυνατή προσομοίωση των χαρακτηριστικών καύσης της αμόλυβδης.

Οι λαδιέρες οι μηχανικές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι ηλεκτρονικές και αυτό σίγουρα ανταποκρίνεται και στην τιμή κτήσης τους. Οπότε αν βάλεις καλό είναι να βάλεις ηλεκτρονική για να συμβαδίζει η ποσότητα ψεκασμού "λαδιού" και LPG. Παρόλα αυτά δεν λύνεται το πρόβλημα απλά βελτιώνεται μια κατάσταση με πιθανότατα θετικά αποτελέσματα.

Συγνώμη αν έχω κάνει κάπου λάθος σε ορολογίες αλλά δεν έχω σχέση με μηχανολογικά. #:-s
splitapsou

Δημοσιευσεις: 194

Δημοσίευσηαπό BOURTZI » Δευτ 18 Φεβ, 2013 20:27

labros έγραψε:Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη από της βενζίνης. Άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια δεν υφίσταται. Επίσης το ζήτημα ξηρή και υγρή καύση είναι λάθος. Δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία της χημείας τέτοιοι όροι. Το πρόβλημα του υγραερίου είναι στο χρόνο καύσης. Είναι πιο βραδύκαυστο από τη βενζίνη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στιγμή που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής να μην έχει ολοκληρωθεί η καύση του με αποτέλεσμα αυτές να τρώνε ένα θερμό κύμα. Αυτή η διαφορά γίνεται μεγαλύτερη στις υψηλές στροφές. Δυστυχώς οι χρόνοι που ανοιγοκλίνουν οι βαλβίδες και δίνουν σπινθήρα τα μπουζί (αβάνς) είναι φτιαγμένα για βενζίνη και δε μπορεί ο εγκαταστάτης να επέμβει σε αυτούς. Με ήπια οδήγηση και σωστή ρύθμιση του συστήματος η φθορά αυτή καθυστερεί. Υπάρχουν αμάξια με σκληρές βαλβίδες που αντέχουν και άλλα πιο ευαίσθητα. για αυτό μας λένε με το γκάζι μην οδηγείτε στα κόκκινα.
Το "λάδι" τώρα που βάζουμε στις λαδιέρες δεν είναι για "λίπανση" αυτό καθεαυτό. Από ότι έχω διαβάσει επάνω περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, συστατικά δηλαδή της βενζίνης. προφανώς και διάφορα αντιτριβικά πρόσθετα που δεν τα αναγράφει. Όπως το καταλαβαίνω εγώ μπαίνοντας μέσα στον κύλινδρο μαζί με το υγρέριο επιταχύνει λίγο την καύση του. Το κάνει δηλαδή να "μοιάζει" πιο πολύ στη βενζίνη. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Θα πρέπει όμως η ποσότητα του να είναι ανάλογη της υποδύναμης - κυβισμού και των στροφών του κινητήρα κάτι που η απλή μηχανική λαδιέρα δεν το καταφέρνει (το αντίθετο μάλιστα ψεκάζει πιο πολύ στο ρελαντί) και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ηλεκτρονική.
Ως φυσικός και χρήστης υγραερίου αυτά έχω καταλάβει από την ενασχόλησή μου με το forum αλλά και από άλλες πηγές. Για όποια λάθη κάνω ο διάλογος δεκτός.

Μπραβο για την καθαρη λογικη που σε διέπει,μετα απο αυτη την αναλυση πραγματικα πρεπει να κλεισει το κεφαλαιο λιπανση βαλβιδων κτλ.γιατι εγω νομιζω οτι με απλα λογια καταφερες να αναλυσεις το τι πραγματικα συμβαινει!
Accelerating engine science
Άβαταρ μέλους
BOURTZI
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 302

Δημοσίευσηαπό LPGas » Δευτ 18 Φεβ, 2013 21:03

labros έγραψε:Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη από της βενζίνης. Άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια δεν υφίσταται. Επίσης το ζήτημα ξηρή και υγρή καύση είναι λάθος. Δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία της χημείας τέτοιοι όροι. Το πρόβλημα του υγραερίου είναι στο χρόνο καύσης. Είναι πιο βραδύκαυστο από τη βενζίνη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στιγμή που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής να μην έχει ολοκληρωθεί η καύση του με αποτέλεσμα αυτές να τρώνε ένα θερμό κύμα. Αυτή η διαφορά γίνεται μεγαλύτερη στις υψηλές στροφές. Δυστυχώς οι χρόνοι που ανοιγοκλίνουν οι βαλβίδες και δίνουν σπινθήρα τα μπουζί (αβάνς) είναι φτιαγμένα για βενζίνη και δε μπορεί ο εγκαταστάτης να επέμβει σε αυτούς. Με ήπια οδήγηση και σωστή ρύθμιση του συστήματος η φθορά αυτή καθυστερεί. Υπάρχουν αμάξια με σκληρές βαλβίδες που αντέχουν και άλλα πιο ευαίσθητα. για αυτό μας λένε με το γκάζι μην οδηγείτε στα κόκκινα.
Το "λάδι" τώρα που βάζουμε στις λαδιέρες δεν είναι για "λίπανση" αυτό καθεαυτό. Από ότι έχω διαβάσει επάνω περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, συστατικά δηλαδή της βενζίνης. προφανώς και διάφορα αντιτριβικά πρόσθετα που δεν τα αναγράφει. Όπως το καταλαβαίνω εγώ μπαίνοντας μέσα στον κύλινδρο μαζί με το υγρέριο επιταχύνει λίγο την καύση του. Το κάνει δηλαδή να "μοιάζει" πιο πολύ στη βενζίνη. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Θα πρέπει όμως η ποσότητα του να είναι ανάλογη της υποδύναμης - κυβισμού και των στροφών του κινητήρα κάτι που η απλή μηχανική λαδιέρα δεν το καταφέρνει (το αντίθετο μάλιστα ψεκάζει πιο πολύ στο ρελαντί) και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ηλεκτρονική.
Ως φυσικός και χρήστης υγραερίου αυτά έχω καταλάβει από την ενασχόλησή μου με το forum αλλά και από άλλες πηγές. Για όποια λάθη κάνω ο διάλογος δεκτός.

Σωστότατος ,
Να προσθέσω 3 σημαντικές λεπτομέρειες
1. Η φθορά συμβαίνει στις έδρες και όχι στις βαλβίδες.
2. Οι βαλβίδες καίγονται αφού ήδη έχει φθαρεί η έδρα ως άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης διακένων.
3. Η βενζίνη επίσης περιέχει κάποια συστατικά – πρόσθετα τα οποία όταν καούν, δημιουργούν υπολείμματα τα οποία και βοηθούν στη μετάδοση της θερμότητας από την βαλβίδα στην έδρα. Και δεν είναι ο μόλυβδος όπως πολύ θα σκεφτούν ακαριαία. Τον πιο σημαντικό λόγο όμως, τον προανέφερες. Γι΄αυτό το λόγο το 99% των προβλημάτων εντοπίζονται στις βαλβίδες εξαγωγής

Χρήστος
LPGas - BRC Gas Service
210-4100025
lpgas.gr
υγραεριοκινηση
Άβαταρ μέλους
LPGas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 1281

Δημοσίευσηαπό cmax » Δευτ 18 Φεβ, 2013 21:13

Μου εχει δημιουργηθει η εξης απορια.
Αναφερετε οτι το υγραεριο ειναι πιο βραδυκαυστο απο την βενζινη οποτε λογο καθυστερησης της καυσης επιβαρυνονται οι βαλβιδες εξαγωγης.
Ωραια εως εδω, αλλα σε διαφορα σχεδιαγραματα οπως σε αυτο το θεμα viewtopic.php?f=14&t=363&start=20
δειχνει ως ιδανικη καμπυλη υγραεριου αυτη με λιγοτερο αβανς απο της βενζινης.
Ομως οσο γνωριζω για να προλαβει το καυσιμο να καει χρειαζετε προπορεια και οχι βραδυπορεια.
Κανω καποιο λαθος;
cmax

Δημοσιευσεις: 118

Δημοσίευσηαπό BOURTZI » Παρ 22 Φεβ, 2013 13:18

cmax έγραψε:Μου εχει δημιουργηθει η εξης απορια.
Αναφερετε οτι το υγραεριο ειναι πιο βραδυκαυστο απο την βενζινη οποτε λογο καθυστερησης της καυσης επιβαρυνονται οι βαλβιδες εξαγωγης.
Ωραια εως εδω, αλλα σε διαφορα σχεδιαγραματα οπως σε αυτο το θεμα viewtopic.php?f=14&t=363&start=20
δειχνει ως ιδανικη καμπυλη υγραεριου αυτη με λιγοτερο αβανς απο της βενζινης.
Ομως οσο γνωριζω για να προλαβει το καυσιμο να καει χρειαζετε προπορεια και οχι βραδυπορεια.
Κανω καποιο λαθος;

Οπως εχω γραψει και παλιοτερα το υγραεριο εχει μια ιδιαιτεροτητα πολυ σοβαρη σε σχεση με τα αλλα καυσιμα.
Στις χαμηλες στρ εχει την ταση να καιγεται πιο αργα απο τα αλλα καυσιμα και στις πολλες να καιγεται πιο γρηγορα.Αυτο θα πει οτι πρεπει στις χαμηλες να εχουμε περισσοτερο αβανς και στις ψηλες λιγοτερο.Γενικως οταν ο κινητηρας δουλευει υγραεριο αν θελουμε να εχουμε την τελεια ρυθμιση θα πρεπει να εχουμε εναν επιπλεον εγκεφαλο που θα ενεργοποιειται με την χρηση του υγραεριου και θα φροντιζει για ολα αυτα.
Τωρα επειδη δεν ειναι ευκολα ολα αυτα βλεπουμε αυτοκινητα που δεν ειναι πολυ πουσαρισμενα απο το εργοστασιο(αρα μετριες τιμες αβανς)να δουλευουν απροβληματιστα και αλλα να εχουν λαμπακια κτλ.
Προσωπικα δεν μπορω να δεχτω βελτιωμενο αυτοκινητο που θελει να δουλευει αξιοπρεπως με υγραεριο να μην εχει φτιαξει χαρτη αβανς συμφωνα και με το υγραεριο.
Accelerating engine science
Άβαταρ μέλους
BOURTZI
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 302

Δημοσίευσηαπό baltazar » Σάβ 02 Μαρ, 2013 21:00

Καλησπέρα σε όλους τους γκαζάκηδες! Εϊμαι νέο μέλος και αποφάσισα να κάνω εγγραφή,γιατί βρήκα ενδιαφέροντα και επιφωτιστικά θέματα. Έχω το Suzuki gv και κυκλοφορώ με υγραέριο εδώ και 2 χρόνια χωρίς πρόβλημα έως τώρα. Θα δείξει...
Θα ήθελα να μάθω,αν ξέρει κανείς ή έχει μετρήσει με πυρόμετρο, τη θερμοκρασία καυσαερίων ανάλογα με τις στροφές. Είναι νομίζω μια απάντηση που πολλοί διερωτώνται. Επανέρχομαι...
baltazar

Δημοσιευσεις: 10

Δημοσίευσηαπό labros » Σάβ 02 Μαρ, 2013 22:08

baltazar έγραψε:Καλησπέρα σε όλους τους γκαζάκηδες! Εϊμαι νέο μέλος και αποφάσισα να κάνω εγγραφή,γιατί βρήκα ενδιαφέροντα και επιφωτιστικά θέματα. Έχω το Suzuki gv και κυκλοφορώ με υγραέριο εδώ και 2 χρόνια χωρίς πρόβλημα έως τώρα. Θα δείξει...
Θα ήθελα να μάθω,αν ξέρει κανείς ή έχει μετρήσει με πυρόμετρο, τη θερμοκρασία καυσαερίων ανάλογα με τις στροφές. Είναι νομίζω μια απάντηση που πολλοί διερωτώνται. Επανέρχομαι...

Άρα θα τα βρει το ίδιο.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό baltazar » Σάβ 02 Μαρ, 2013 22:58

Τη διάβασα την δημοσίευσή σου, Λάμπρο και έτσι είναι όπως τα λες. 'Εχω βαλει μπουζί για υγραέριο που επιταχύνουν την καύση, αλλά για την λαδιέρα, έστω και ηλεκτρονική, είμαι όπως πολλοί αντίθετος. Οδηγώ συντηρητικά και έκοψα το υγραέριο στις 3,5 χ.σ. Απλά ήθελα να ξέρω με βαθμούς κελσίου την υπόθεση. Βλέπεις έτσι όπως είναι η κατάσταση στην οικονομία, δεν μας παίρνει για βλάβες.Γι' αυτό προσέχουμε για να έχουμε. Ποια είναι η γνώμη σου για τα tunap?
baltazar

Δημοσιευσεις: 10

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 13 επισκέπτες