dti έγραψε:challenger έγραψε:Προσπάθησα να υπολογίσω πότε θα κάνω απόσβεση σε περίπτωση που βάλω υγραέριο.
Ας πούμε ότι:
Κατανάλωση με βενζίνη: 8L/100km
Κατανάλωση με υγραέριο: 9,5L/100Km
Τιμή βενζίνης: 1,60
Τιμή υγραερίου: 0,77
Κόστος μετατροπής: 1400 ευρώ. (μαζί με ΚΤΕΟ κλπ)
Επομένως Κόστος/Km
Με βενζίνη: 0,128 ευρώ/km.
Με υγραέριο: 0,073
Έφτιαξα τον παρακάτω τύπο: Απόσβεση (Km)= Κόστος μετατροπής / (Κοστος βενζίνης ανά Km - κόστος υγραερίου ανά Km)
Οπότε Απόσβεση = 1400 / (0,128-0,073) = 25454 Km!
Σύμφωνα με το παραπάνω με τα σημερινά δεδομένα στην τιμή της βενζίνης και του υγραερίου θα κάνω απόσβεση σε 25454Km!
Χοντρικά σωστά είναι, αλλά για ακόμη πιο σωστούς υπολογισμούς:
α) Να υπολογίζεις και 1 λίτρο κατανάλωση βενζίνης ανά 100 χλμ. με υγραέριο. Αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα μαζεμένα και δεν έχεις πολλά ξεκίνα-σταμάτα-ξαναξεκίνα κλπ. μπορεί να είναι αρκετά πιο κάτω. Με 1 λίτρο /100 χλμ. πάντως θα κάψεις κάπου 254 λίτρα βενζίνη που κοστίζουν σήμερα 406 ευρώ.
dti έγραψε:Όταν κάποιος αναφέρει τη μέση κατανάλωση βενζίνης που είχε πριν τη μετατροπή, συμπεριελάμβανε και την κατανάλωση που είχε στα ξεκινήματα, αφού δεν είχε άλλωστε κάποιο άλλο καύσιμο να χρησιμοποιήσει.
Τώρα, που το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα καταναλώνει μόνο υγραέριο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και το κόστος που έχει από τη μικρή κατανάλωση βενζίνης, ώστε να υπολογίζει σωστά το συνολικό κόστος, διαφορετικά, συγκρίνει ανόμοια πράγματα.
π.χ. εγώ είχα μέση κατανάλωση 13,2 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές βενζίνης (1,68 ευρώ/λίτρο), θα μου κόστιζαν τα 100 χλμ. 22,18 ευρώ περίπου.
Τώρα με το υγραέριο έχω μέση κατανάλωση μέχρι στιγμής 15,38 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές (0,80 ευρώ/λίτρο) μου κοστίζουν τα 100 χλμ. 12,3 ευρώ περίπου ΣΥΝ την κατανάλωση βενζίνης που έχω, περίπου 1 λίτρο/100 χλμ., δηλαδή συν 1,68 ευρώ, άρα τελικό κόστος 14 ευρώ περίπου. Και καθαρό κέρδος ανά 100 χλμ. 8,2 ευρώ![]()
Στην πραγματικότητα, επειδή έβαζα σχεδόν πάντα super αμόλυβδη, το κέρδος μου είναι ακόμη μεγαλύτερο (το υπολογίζω πάνω από 9 ευρώ ανά 100 χλμ.).

rufous έγραψε:dti έγραψε:Όταν κάποιος αναφέρει τη μέση κατανάλωση βενζίνης που είχε πριν τη μετατροπή, συμπεριελάμβανε και την κατανάλωση που είχε στα ξεκινήματα, αφού δεν είχε άλλωστε κάποιο άλλο καύσιμο να χρησιμοποιήσει.
Τώρα, που το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα καταναλώνει μόνο υγραέριο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και το κόστος που έχει από τη μικρή κατανάλωση βενζίνης, ώστε να υπολογίζει σωστά το συνολικό κόστος, διαφορετικά, συγκρίνει ανόμοια πράγματα.
π.χ. εγώ είχα μέση κατανάλωση 13,2 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές βενζίνης (1,68 ευρώ/λίτρο), θα μου κόστιζαν τα 100 χλμ. 22,18 ευρώ περίπου.
Τώρα με το υγραέριο έχω μέση κατανάλωση μέχρι στιγμής 15,38 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές (0,80 ευρώ/λίτρο) μου κοστίζουν τα 100 χλμ. 12,3 ευρώ περίπου ΣΥΝ την κατανάλωση βενζίνης που έχω, περίπου 1 λίτρο/100 χλμ., δηλαδή συν 1,68 ευρώ, άρα τελικό κόστος 14 ευρώ περίπου. Και καθαρό κέρδος ανά 100 χλμ. 8,2 ευρώ![]()
Στην πραγματικότητα, επειδή έβαζα σχεδόν πάντα super αμόλυβδη, το κέρδος μου είναι ακόμη μεγαλύτερο (το υπολογίζω πάνω από 9 ευρώ ανά 100 χλμ.).
Πολύ σωστά!![]()
Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν υπολογίζουν ΚΑΙ τις εκκινήσεις όσον αφορά το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ.
Επίσης, οι περισσότεροι υπολογίζουν τον (μικρό βέβαια) επιπλέον αριθμό χιλιομέτρων στο σύνολο των διανυθέντων. Ότι δηλαδή, π.χ. 30-40 χλμ. από το σύνολο των χιλιομέτρων που διανύθηκαν με φουλαρισμένο ντεπόζιτο και μηδενισμένο μετρητή έχουν γίνει κατά τις εκκινήσεις μέχρι να ζεσταθεί και να μπει σε λειτουργία το υγραέριο.![]()
Εκτός αν πολλοί περιμένουν στο ρελαντί μέχρι να ζεσταθεί και μετά ξεκινάν με υγραέριο...
Επιστροφή στο Γενική συζήτηση για το LPG
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 17 επισκέπτες
|
|
|