Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Απόσβεση....

Πόσο συμφέρει τελικά; Κόστος εγκατάστασης; Αναμονές για εγκατάσταση; Αυτονομία;

Re: Απόσβεση....

Δημοσίευσηαπό GREGORI » Πέμ 28 Απρ, 2011 22:48

Προβλεπομενος χρονος αποσβεσης στο εντεκαμηνο (λιαν συντομος)
Jetta 1.6 mpi Ζavoli άνευ λαδιέρας - 55000 ++χλμ -1200 hour LPG/215 hour βενζινη/
GREGORI

Δημοσιευσεις: 263

Δημοσίευσηαπό aekfc212 » Παρ 29 Απρ, 2011 16:18

κατα γενικη ομολογια το 80% βαζουν υγραεριο λογω ασυμφορου κοστους χρησης του αυτοκινητου με βενζινη.
πλεον με την βενζινη δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις αυτοκινητο σου ουτε για την δουλεια σου ουτε για βολτα η οτιδηποτε αλλο ειναι ασυμφορο.
πρωτα κοιταμε αν θα μας βγαλει τα χρημματα μας κ μετα ολα τα αλλα.
οταν λεμε κ χρημματα εννοουμε κ την ηθικη ικανοποιηση που προσφερει το προιον οπως ειναι η αγορα μιας ωραιας ζαντας.
το υγραεριο σε μεγαλη αντιθεση κυριως το θελουμε για εξοικονομιση χρημματων οποτε κ αυτος ειναι κ ο κυριως παραγοντας που θα πρεπει να παρουμε υποψιν.αρα η αποσβεση ειναι ισως το ποιο σημαντικο στοιχειο.
aekfc212

Δημοσιευσεις: 27

Δημοσίευσηαπό MeddlingMageGR » Σάβ 30 Απρ, 2011 16:24

dti έγραψε:
challenger έγραψε:Προσπάθησα να υπολογίσω πότε θα κάνω απόσβεση σε περίπτωση που βάλω υγραέριο.
Ας πούμε ότι:
Κατανάλωση με βενζίνη: 8L/100km
Κατανάλωση με υγραέριο: 9,5L/100Km
Τιμή βενζίνης: 1,60
Τιμή υγραερίου: 0,77
Κόστος μετατροπής: 1400 ευρώ. (μαζί με ΚΤΕΟ κλπ)

Επομένως Κόστος/Km
Με βενζίνη: 0,128 ευρώ/km.
Με υγραέριο: 0,073

Έφτιαξα τον παρακάτω τύπο: Απόσβεση (Km)= Κόστος μετατροπής / (Κοστος βενζίνης ανά Km - κόστος υγραερίου ανά Km)

Οπότε Απόσβεση = 1400 / (0,128-0,073) = 25454 Km!
Σύμφωνα με το παραπάνω με τα σημερινά δεδομένα στην τιμή της βενζίνης και του υγραερίου θα κάνω απόσβεση σε 25454Km!

Χοντρικά σωστά είναι, αλλά για ακόμη πιο σωστούς υπολογισμούς:

α) Να υπολογίζεις και 1 λίτρο κατανάλωση βενζίνης ανά 100 χλμ. με υγραέριο. Αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα μαζεμένα και δεν έχεις πολλά ξεκίνα-σταμάτα-ξαναξεκίνα κλπ. μπορεί να είναι αρκετά πιο κάτω. Με 1 λίτρο /100 χλμ. πάντως θα κάψεις κάπου 254 λίτρα βενζίνη που κοστίζουν σήμερα 406 ευρώ.

Δε συμφωνώ με το α) σου.
Διοτι έτσι κ αλλιώς αυτό το 1 λίτρο στα 100 με τα σταμάτα ξεκίνα, θα το χρεωνόσουνα ΚΑΙ με τη βενζίνη. Αρα έχουμε απαλοιφή των όρων.
Δλδ αν ήσουν με βενζίνη θα έκανες 100 ξεκινήματα απο 0,01 λίτρα βενζίνης στο ξεκίνημα + 25.000χλμ με βενζίνη = 1 λίτρο στα 100 ξεκινήματα + 25.000 πορείας.
Αν καίς υγραέριο θα έκανες 100 ξεκινήματα απο 0,01 λίτρα βενζίνης στο ξεκίνημα + 25.000χλμ με υγραέριο = 1 λίτρο στα 100 ξεκινήματα + 25.000 πορείας με υγραέριο.
Το 1 λίτρο απο το την κίνηση με βενζίνη και το 1 λίτρο απο την κίνηση με υγραεριο φέυγουν ως απαλοιφή διοτι είναι καιτ α 2 βενζίνη (την οποια δεν μπορεις να κανεις κάτι για να μην υπάρχει) και δεν αλλάζει το μαθηματικό τύπο της απόσβεσης, άρα είμαστε στα ίδια.

καταννοητό ?
MeddlingMageGR

Δημοσιευσεις: 186

Δημοσίευσηαπό dti » Σάβ 30 Απρ, 2011 17:13

Όταν κάποιος αναφέρει τη μέση κατανάλωση βενζίνης που είχε πριν τη μετατροπή, συμπεριελάμβανε και την κατανάλωση που είχε στα ξεκινήματα, αφού δεν είχε άλλωστε κάποιο άλλο καύσιμο να χρησιμοποιήσει.

Τώρα, που το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα καταναλώνει μόνο υγραέριο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και το κόστος που έχει από τη μικρή κατανάλωση βενζίνης, ώστε να υπολογίζει σωστά το συνολικό κόστος, διαφορετικά, συγκρίνει ανόμοια πράγματα.
π.χ. εγώ είχα μέση κατανάλωση 13,2 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές βενζίνης (1,68 ευρώ/λίτρο), θα μου κόστιζαν τα 100 χλμ. 22,18 ευρώ περίπου.
Τώρα με το υγραέριο έχω μέση κατανάλωση μέχρι στιγμής 15,38 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές (0,80 ευρώ/λίτρο) μου κοστίζουν τα 100 χλμ. 12,3 ευρώ περίπου ΣΥΝ την κατανάλωση βενζίνης που έχω, περίπου 1 λίτρο/100 χλμ., δηλαδή συν 1,68 ευρώ, άρα τελικό κόστος 14 ευρώ περίπου. Και καθαρό κέρδος ανά 100 χλμ. 8,2 ευρώ ;)
Στην πραγματικότητα, επειδή έβαζα σχεδόν πάντα super αμόλυβδη, το κέρδος μου είναι ακόμη μεγαλύτερο (το υπολογίζω πάνω από 9 ευρώ ανά 100 χλμ.).
S-MAX 2.5T Titanium (2007.75) LPG Powered by Vialle LPi
dti

Δημοσιευσεις: 1012

Δημοσίευσηαπό MeddlingMageGR » Σάβ 30 Απρ, 2011 17:29

όταν μιλάς για συνολικό κόστος, ναι εκει την μετράς τη βενζίνη, γιατι είναι πραγματικό κόστος. Οταν όμως λέμε για "απόσβεση" (ο τιτλος του θέματος αυτος είναι) τότε μιλάμε συγκεκριμένα για τη διαφορά κόστους κίνησης που έχει το υγραέριο σε σχέση με τη βενζίνη. Εμενα προσωπικά δε με ενδιαφέρει να καταγράφω την κατανάλωση βενζίνης απο το startup του αυτοκινήτου, γιατι ούτε ξέρω πόση είναι ούτε είμαι διατεθείμένος να μετράω τα "μέτρα" που έκανε το αυτοκίνητο μέσα στα πρώτα 45 δευτερόλεπτα απο τότε που το έβαλα μπρός.
Αυτό που μετράω όμως είναι πόσα χρήματα δίνω για βενζίνη κάθε 2 μήνες πχ, που δεν είναι παραπάνω απο 30 ευρω. Ετσι τα μετράω. Και λέω οτι για τους 2 τελευταίους μήνες έδωσα 260 ευρω για υγραέριο, και 30 για βενζίνη. Τα οποια χρήματα όμως δεν εμπλέκονται σε καμια περίπτωση απο την "απόσβεση" του κίτ της υγραεριοκίνησης. Διοτι είτε το έχω το κιτ είτε όχι, αυτη την κατανάλωση θα την έκανα .
MeddlingMageGR

Δημοσίευσηαπό rufous » Σάβ 30 Απρ, 2011 17:35

dti έγραψε:Όταν κάποιος αναφέρει τη μέση κατανάλωση βενζίνης που είχε πριν τη μετατροπή, συμπεριελάμβανε και την κατανάλωση που είχε στα ξεκινήματα, αφού δεν είχε άλλωστε κάποιο άλλο καύσιμο να χρησιμοποιήσει.

Τώρα, που το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα καταναλώνει μόνο υγραέριο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και το κόστος που έχει από τη μικρή κατανάλωση βενζίνης, ώστε να υπολογίζει σωστά το συνολικό κόστος, διαφορετικά, συγκρίνει ανόμοια πράγματα.
π.χ. εγώ είχα μέση κατανάλωση 13,2 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές βενζίνης (1,68 ευρώ/λίτρο), θα μου κόστιζαν τα 100 χλμ. 22,18 ευρώ περίπου.
Τώρα με το υγραέριο έχω μέση κατανάλωση μέχρι στιγμής 15,38 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή με σημερινές τιμές (0,80 ευρώ/λίτρο) μου κοστίζουν τα 100 χλμ. 12,3 ευρώ περίπου ΣΥΝ την κατανάλωση βενζίνης που έχω, περίπου 1 λίτρο/100 χλμ., δηλαδή συν 1,68 ευρώ, άρα τελικό κόστος 14 ευρώ περίπου. Και καθαρό κέρδος ανά 100 χλμ. 8,2 ευρώ ;)
Στην πραγματικότητα, επειδή έβαζα σχεδόν πάντα super αμόλυβδη, το κέρδος μου είναι ακόμη μεγαλύτερο (το υπολογίζω πάνω από 9 ευρώ ανά 100 χλμ.).

Πολύ σωστά! :ymapplause:
Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν υπολογίζουν ΚΑΙ τις εκκινήσεις όσον αφορά το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ.
Επίσης, οι περισσότεροι υπολογίζουν τον (μικρό βέβαια) επιπλέον αριθμό χιλιομέτρων στο σύνολο των διανυθέντων. Ότι δηλαδή, π.χ. 30-40 χλμ. από το σύνολο των χιλιομέτρων που διανύθηκαν με φουλαρισμένο ντεπόζιτο και μηδενισμένο μετρητή έχουν γίνει κατά τις εκκινήσεις μέχρι να ζεσταθεί και να μπει σε λειτουργία το υγραέριο. [-(
Εκτός αν πολλοί περιμένουν στο ρελαντί μέχρι να ζεσταθεί και μετά ξεκινάν με υγραέριο... 8-}
rufous

Δημοσιευσεις: 12

Δημοσίευσηαπό MeddlingMageGR » Σάβ 30 Απρ, 2011 17:41

rufous έγραψε:
dti έγραψε:Όταν κάποιος αναφέρει τη μέση κατανάλωση βενζίνης που είχε πριν τη μετατροπή, συμπεριελάμβανε και την κατανάλωση που είχε στα ξεκινήματα, αφού δεν είχε άλλωστε κάποιο άλλο καύσιμο να χρησιμοποιήσει.

Πολύ σωστά! :ymapplause:
Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν υπολογίζουν ΚΑΙ τις εκκινήσεις όσον αφορά το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ.
Επίσης, οι περισσότεροι υπολογίζουν τον (μικρό βέβαια) επιπλέον αριθμό χιλιομέτρων στο σύνολο των διανυθέντων. Ότι δηλαδή, π.χ. 30-40 χλμ. από το σύνολο των χιλιομέτρων που διανύθηκαν με φουλαρισμένο ντεπόζιτο και μηδενισμένο μετρητή έχουν γίνει κατά τις εκκινήσεις μέχρι να ζεσταθεί και να μπει σε λειτουργία το υγραέριο. [-(
Εκτός αν πολλοί περιμένουν στο ρελαντί μέχρι να ζεσταθεί και μετά ξεκινάν με υγραέριο... 8-}

αντε πάλι :)
Καλε μου άνθρωπε, όταν για πρωινό τρώς 1 μήλο και 2 μπριζόλες, και για να κάνεις οικονομία αλλάζεις τις διατροφικές σου συνήθειές και τρώς 1 μήλο και 2 τυρόπιτες, πόση οικονομία κάνεις ? Δεν κάνεις "μπριζόλα - τυρόπιτα" επι 2 ? Το μήλο γιατί το ξαναυπολογίζεις ? Αφου το τρώς!!!!
MeddlingMageGR

Δημοσίευσηαπό rebel » Σάβ 30 Απρ, 2011 20:14

Εγω ενα εχω να πω........Αθηνα_Θεσσαλονικη με βενζινη 70ε με αεριο 35ε πριν λιγες μερες Αντε και 5ε βενζινη
ΚΙΑ Pro-ceed 1.6cc
rebel

Δημοσιευσεις: 123

Δημοσίευσηαπό dim63 » Σάβ 30 Απρ, 2011 20:49

Για να μην τρελαινόμαστε με την απόσβεση και στα πόσα ακριβώς χιλιόμετρα θα την έχουμε κάνει έχω να προτείνω ένα πιο γρήγορο υπολογισμό.
50 με 100 € βενζίνη το χρόνο (εκκινήσεις + plus για οποίους έχουν αέρια που μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα E-OBD)

ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕ 0,80 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ μη το ματιάσουμε κιόλας.

Πιστεύω ότι και κέρδος σε χρήμα έχουμε και γλυτώνουμε και την ψυχανάλυση/ηρεμιστικά που σίγουρα θα θέλαμε όταν αθροίζαμε την βενζίνη στο τέλος του χρόνου.

Το πιο βασικό είναι να είναι όλα απροβλημάτιστα.
Καλή απόσβεση
Mazda tribute 2.3 bigas-geartech αεριου χωρις λαδια-ξυδια
dim63

Δημοσιευσεις: 279

Δημοσίευσηαπό darn » Παρ 20 Μάιος, 2011 18:42

Πως μπορουμε να υπολογισουμε με οσο μεγαλυτερη ακριβεια την καταναλωση που εχουμε με υγραεριο ?
darn

Δημοσιευσεις: 28

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενική συζήτηση για το LPG

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 23 επισκέπτες