καλησπέρα σε όλους , γράφω μετά από πολύ καιρό ελπίζοντας να βοηθήσω κάποιους με την προσωπική μου εμπειρία.
Αγόρασα ενα μτχ scenic 2 του 2004 τον οκτώβριο του 2012 με 129.134 χλμ. , πριν καλά καλά το πάρω του έβαλα κιτ (landirenzo omegas ) σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο renault με κόστος 1100 ευρώ.
Σήμερα το αυτοκίνητο έχει κάνει 177.009 χλμ. χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή δυσλειτουργία .
Πρέπει βέβαια να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο μοντέλο έχει σελίδα στο βιβλίο συντήρησης για χρήση υγαερίου καθώς και χώρο δίπλα στην τάπα της βενζίνης για την τάπα πλήρωσης υγραερίου .
Η μέση κατανάλωση σε βενζίνη του αυτοκινήτου ήταν όταν το παρέλαβα (σύμφωνα με το trip computer του ) 9,6/100 χλμ. για τα τελευταία 5300 χλμ. που είχε κάνει.
Η κατανάλωση σε υγραέριο είναι 10,5 / 100 χλμ. ( τώρα το trip computer δεν δείχνει ποτέ πάνω από 9,2 /100 - προφανώς γιατί εγώ κινούμαι περιφερειακά της αθήνας και καθόλου κέντρο όπως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ).
Το μόνο που μου είπαν από το συνεργείο να προσέχω ήταν να καταναλώνω που και που και βενζίνη , κάτι που κάνω με το παραπάνω - υπολογίζω ότι έχω κάψει γύρω στα 800 ευρώ βενζίνη στα περίπου 48000 χλμ. , αφού το γυρίζω από μόνος μου είτε σε ταξίδι είτε όταν θεωρώ ότι έχω κάνει πολλά χλμ. μόνο με υγραέριο.
Η πραγματικότητα είναι ότι με χρήση υγραερίου η απόδοση του κινητήρα είναι λίγο (ανεπαίσθητα ) χαμηλότερη από ότι με βενζίνη , όπως και ότι αναγκάζομαι να χαραμίσω λίγο από τον χώρο του αυτοκινήτου γα τη ρεζέρβα - ποτέ όμως δεν αντιμετώπισα πρόβλημα μεταφοράς αποσκευών αφού και το αυτοκίνο έχει πολούς χώρους από μόνο του αλλά και έχω σχάρες οροφής - μπαγκαζιέρα για τις σπάνιες φορές που είχα κάτι παραπάνω να μεταφέρω.
Επίσης , πραγματικότητα είναι ότι έχω κάνει απόσβεση της εγκατάστασης αλλά και μου έχει μείνει στην τσέπη ένα ποσό που ξεπερνάει τα 1000 ευρώ σε 2 μόλις χρόνια ....
Ωστόσο , αν τώρα είχα τη δυνατότητα να αγοράσω καινούργιο αυτοκίνητο θα έπαιρνα diesel ( περισσότερη οικονομία , ροπή , εγγύηση , αξιοπιστία - με το renault μάλλον ήμουν τυχερός ) , ενώ αν έπρεπε να αλλάξω αυτό που έχω και να πάρω πάλι μτχ. , θα έκανα ακριβώς αυτό που έκανα πριν από 2 χρόνια - βενζινοκίνητο και μετατροπή.
Να 'στε καλά ..