. Λοιπόν να σας πω πρώτα από όλα για τις τουρμπίνες που σπάνε χαλάνε . Προσωπική εμπειρία και όχι αυτά που άκουσα μου είπανε κλπ ράδιο αρβύλα. Πετρέλαιο Mercedes E220 w211 2001 αν και το αυτοκίνητο είχε πολλά προβλήματα όλων των ειδών με την τουρμπίνα δεν είχε κανένα μέχρι τα ~500,000 km που άλλαξε μοτέρ, ούτε με την αντλία τα μπεκ ναι αλλά δεν νομίζω ένας καθαρισμός στα τόσα χιλιόμετρα θεωρείτε πρόβλημα. Το ίδιο και σε Almera συγγενή μου κανένα πρόβλημα με τουρμπίνες στο οποίο ναι μεν χάλασε η αντλία όχι όμως από νοθευμένο καύσιμο (Εννοώ όχι αποχρωματισμένο ναυτιλίας , θερμανσης κλπ. ) αλλά από νερωμένο καύσιμο. Και σε πιο καινούργια αυτοκίνητα τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν. Γενικά όλα τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται να έχουν ημερομηνία λήξης και αυτό ισχύει είτε για βενζίνη είτε για πετρέλαιο. Ξεχάστε τα απροβλημάτιστα πολλές 100αδες χιλιόμετρα στα αππλούστερα παλιά αυτοκίνητα. Σχετικά με το πάγωμα των πετρελαίων τώρα δεν ξέρω τι ισχύει στα μέρη σας αλλά ανέκαθεν τα πετρέλαια πάγωναν τον χειμώνα και μάλιστα σε βαθμό να κάνει διακοπές και να μένεις στον δρόμο. Βούλωναν τα φίλτρα κυρίως γι'αυτό και σε βαριά οχήματα (φορτηγά - λεωφορεία ) βάζανε και λίγο βενζίνη ή καθαρό (φωτιστικό πετρέλαιο) για να μπορούν να κινηθούν και το καύσιμο δεν ήταν από πρατήριο αλλά από ιδιόκτητη αντλία με παράδοση κατεύθειαν από την εταιρεία χοντρικής. Τα τελευταία αρκετά χρόνια το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί γιατί η ποιότητα του καυσίμου έχει βελτιωθεί κατακόρυφα, άλλωστε και οι καινούργιοι κινητήρες δεν σηκώνουν τέτοιες αλχημίες. Αν παγώνει το πετρέλαιο εύκολα μάλλον έχεις πέσει σε κάποιο συγκεκριμένο πρατήριο που δεν έχει σωστή ποιότητα. Δεν είναι αυτός ο κανόνας.