Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Ακριβαίνει το υγραέριο; Τοποθεσία των πρατηρίων LPG; Είναι επαρκές το δίκτυο; Νέα πρατήρια;

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό johng » Πέμ 30 Αύγ, 2018 20:39

labros έγραψε:
johng έγραψε:Ερωτηση-απορια: μια καινουρια δεξαμενη υγραεριου (αυτοκινητου) περιεχει μεσα αερα η οχι?


Φυσικά και περιέχει ατμοσφαιρικό αέρα. Ανοιχτή πωλείται και μετά τοποθετείται η πολυβαλβίδα με το φλοτέρ.


Thanx labro
johng
 
Δημοσιευσεις: 63
Εγγραφή: Πέμ 28 Σεπ, 2017 09:15

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό grPol » Κυρ 04 Νοέμ, 2018 23:00

Αναρωτιέμαι, πώς εξηγείται: Η αντλία υγραερίου ενός πρατηρίου να γράψει ότι μου έβαλε 32 λίτρα και του άλλου 25 λίτρα για την ίδια διαδρομή (επιστροφή με τις ίδιες συνθήκες και μάλιστα με επιπλέον 20Km);

Συγκεκριμένα: Χθες (03.11.2018), χρειάστηκε να ταξιδέψω αυθημερόν από Αθήνα σε χωριό του Πύργου για κηδεία. Έχω υπολογίσει επακριβώς τον Μ.Ο. της μεικτής κατανάλωσης (αυτοκινητόδρομος και πόλη) του αυτοκινήτου μου: 7λίτρα/100 Km με βενζίνη. Και τώρα πρόσφατα με το υγραέριο (LPG) 8,5 λίτρα/100 Km. Η δεξαμενή υγραερίου μου χωρά 42λιτ. και το 80% πλήρωσής της είναι τα 33,60 λίτρα, στα οποία σταματά το γέμισμα ο διακόπτης μου, που λειτουργεί, αφού με τον δείκτη ρεζερβουάρ στο κόκκινο δεν έχω φουλάρει με πάνω από 30 λίτρα.
Φούλαρα, λοιπόν, υγραέριο στην Αθήνα και διάνυσα Αττική Οδό-Πάτρα- Πύργο (200 αυτοκινητόδρομο+100 για Πύργο+20 για χωριό=320Km (έδειχνε ο χιλιομετρητής μου). Ο δείκτης ρεζερβουάρ έδειχνε πως είχα ακόμα μια μπάρα υγραέριο, αλλά δεν είναι πολύ αξιόπιστο αυτό. Εκεί στον Πύργο έψαξα το πρατήριο και ζήτησα να ξαναφουλάρω υγραέριο, αναμένοντας μια λογική (για τη διαδρομή αυτή) μέτρηση, γύρω στα 25 λίτρα. Κι όμως! Δεν είχε φουλάρει και η αντλία του έδειχνε ήδη 31,82 λίτρα, οπότε και τον σταμάτησα. Αφού δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή, πλήρωσα κανονικά, αλλά του έδειξα ότι τον αντιλήφθηκα, λέγοντάς του «Άσε ρε φίλε, που μου έβαλες 32 λίτρα», χωρίς ούτε να θιχτεί, ούτε να δικαιολογηθεί.
Το ίδιο βράδυ γύρισα, από τον ίδιο ακριβώς δρόμο (320+20 επιπλέον χωριά= 340 Km) και με τις ίδιες συνθήκες (μέσου, καιρικές, κυκλοφοριακές, βάρους, ταχύτητας, στάσεων, τρόπου οδήγησης κλπ.). Διαφορά σε επιδόσεις δεν αντιλήφθηκα. Φτάνοντας Αθήνα, παρόλο που μου ο δείκτης ρεζερβουάρ έδειχνε μία μπάρα υπόλοιπο υγραερίου, ξαναπήγα στο πρωινό βενζινάδικο για ανεφοδιασμό υγραερίου και να τεστάρω τον Πυργιώτη. Το άφησα να φουλάρει εντελώς (να σταματήσει να μετράει η αντλία). Πήρε ακριβώς 25,03 λίτρα για τα 340 Km ! Επομένως για τα 320 Km θα έπαιρνε:25,03λιτ-1,47λιτ=23,56 λίτρα!! (Διατηρώ τις αποδείξεις, τη μαρτυρία των ανθρώπων που συνάντησα και το e-pass αποδεικνύει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μου).
Επομένως, στον Πύργο πλήρωσα μια διαφορά εις βάρος μου 8,26 λίτρων, δηλ. επιπλέον ποσότητα 25,96% (και δεν προσθέτω το ότι το φουλάρισμά του δεν ήταν πλήρες και κατά τεκμήριο θα μου έβαζε τουλάχιστον 2-3 λίτρα ακόμα).
Τη διαφορά τιμής δεν τη συζητώ, γιατί είναι νόμιμη. Πλήρωσα το λίτρο 0,799 στην Αθήνα και 0,88€ στον Πύργο. Να προσθέσω ότι το υγραέριο είναι ένα. Δε βλέπεις στα πρατήρια υγραέρια με διαφορετικές τιμές. Δεν έχει τις ποιότητες οκτανίων της βενζίνης. Δύσκολα θα επικαλεστεί κάποιος και δυσκολότερα θα αποδείκνυε ότι το υγραέριό του βγάζει περισσότερα χιλιόμετρα και μάλιστα τόσα πολλά (100 Km τουλάχιστον, που αντιστοιχούν σε αυτά τα επιπλέον 8,26 λίτρα). Εννοείται, πως το αντίστροφο, νοθεία δηλαδή, και άρα λιγότερα χιλιόμετρα, ζημιές και αισχροκέρδεια και μπορεί και υπάρχει.
Τέλος, γνωρίζουμε επίσης ότι η υγραεριοκίνηση είναι ήδη πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ότι προστατεύει το περιβάλλον και εμάς, ότι θηριώδη (σε χώρους και πελατεία) πρατήρια δεν έχουν υποχρεωθεί ακόμα να παρέχουν και υγραέριο, ότι μεμονωμένα πρατήρια δρουν μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά σε ολόκληρες περιοχές, ότι η πολιτεία λέει πως προωθεί την υγραεριοκίνηση, ότι οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχου καυσίμων λένε ότι κάνουν τη δουλειά τους, ότι εντέλει εμείς οι καταναλωτές ξέρουμε πόσο καταναλώνει το αυτοκίνητό μας και δεν ανεχόμαστε την ούτε την εκμετάλλευσή μας ούτε και τη λοιδορία μας, μάλιστα καταπρόσωπη και νομιμοφανή.
Μετά από αυτά, αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς εξηγείται: Ο ένας να μου δίνει απόδειξη για 32 λίτρα και ο άλλος για 25 λίτρα για την ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες; ή μήπως τάχα κάνω λάθος συλλογισμούς;

[i]ΣΗΜ.: Συμπτωματικά, το κανάλι Alpha έδειχνε προ ολίγου (19.05) «Νοθεία στα καύσιμα με τηλεχειριστήριο».
[/i]
grPol
 
Δημοσιευσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ 04 Νοέμ, 2018 22:05

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό papoys » Δευτ 05 Νοέμ, 2018 05:42

Καταρχήν μην πιστεύεις αυτά που λέει η τηλεόραση.Πάντα είναι κατευθυνόμενα και περιέχουν πολλά ψέματα.

Δεν θα πω ότι δεν σε έκλεψε.Για μένα το μεγαλύτερο ποσοστό το κάνει σε όλα τα καύσιμα (κυρίως στη βενζίνα που σπάνια κάποιος να φουλάρει).
Έχουμε πει όμως επανειλημμένα ότι ασφαλή μέτρηση για να πούμε σίγουρα ότι κάποιος μας έκλεψε κάνουμε όταν γεμίσουμε άδεια δεξαμενή και την αφήσουμε πάλι να αδειάσει τελείως.'Ολες οι οι άλλες μετρήσεις είναι στο περίπου γιατί σπάνια μία δεξαμενή θα πάρει το ίδιο υγραέριο ακόμη και στο ίδιο πρατήριο φαντάσου να έχει και μέσα και ποτέ τα λαμπάκια του δείχτη υγραερίου δεν είναι αξιόπιστα.

Έχω γεμίσει άδεια τελείως δεξαμενή στο ίδιο πρατήριο τη μία φορά η αντλία σταμάτησε στα 35 και την άλλη στα 42,5 (έχω δεξαμενή 48 λίτρων).Στα χιλιόμετρα ήμουν περίπου στα ίδια ανά 100 και τις δύο φορές.Άρα δεν με έκλεψε με τα 42,5 απλά έκανα περισσότερα χιλιόμετρα.
Όπως είπα πολλοί κλέβουν αλλά για να είμαστε σίγουροι τους τσεκάρουμε μόνο σε άδεια δεξαμενή.
opel vectra 1,6 με emmegas (πριν zanardi) 219.000 χιλ. με lpg και 347.000 στο κοντέρ
Άβαταρ μέλους
papoys
 
Δημοσιευσεις: 1960
Εγγραφή: Τρί 19 Μαρ, 2013 06:42
Τοποθεσία: 15344 Γέρακας

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό grPol » Τρί 06 Νοέμ, 2018 01:33

Καλησπέρα, φίλε papoys, ευχαριστώ για την πολύ άμεση απάντηση!
1.Τα όσα γεγονότα προανέφερα δε συνιστούν ακαταμάχητες αποδείξεις αλλά ισχυρές ενδείξεις, που πρέπει προφανώς να επαληθευτούν και από άλλους και κυρίως από τους ελεγκτές που είναι η δουλειά τους και τους αμείβουμε για αυτό.
2. Λες ότι για σιγουριά στις μετρήσεις πρέπει να: Έχουμε εντελώς άδεια δεξαμενή, βάνουμε μια ποσότητα καύσιμο, σημειώνουμε τα λίτρα που γράφει ότι μας έβαλε και οδηγούμε. Όταν αδειάσει εντελώς, σημειώνουμε τα χιλιόμετρα. Βάζουμε καύσιμο σε άλλο πρατήριο και επαναλαμβάνουμε διαδικασία. Μετά συγκρίνουμε λίτρα που μας χρέωσαν και χιλιόμετρα που διανύσαμε.
3. Σύμφωνοι, αλλά πόσοι στην καθημερινότητά μας αφήνουμε εντελώς αδειανά τα ρεζερβουάρ τους και κάνουμε τα παραπάνω; Κυρίως, πόσοι διανύουμε παρόμοιες διαδρομές και υπό παρόμοιες συνθήκες, ώστε να γίνει ασφαλής η σύγκριση που ζητάς; (Στο παράδειγμά μου έτυχε να τα έχω. Τον άλλο καιρό κάνω χιλιόμετρα υπό διάφορες συνθήκες, μη συγκρίσιμες.)
4.Από όσο κατάλαβα το παράδειγμά σου και για κάποιο λόγο, το ένα φουλάρισμά σου από το άλλο διέφερε έως και 7,5 λίτρα (με άδεια δεξαμενή και στο ίδιο πρατήριο). Η δική μου εμπειρία είναι διαφορετική και περισσότερο σταθερή, όπως προανέφερα. Πάντως, ωραία δικαιολογία για τον βενζινά. Υποθέτω όμως, ότι θα έχεις και εσύ ένα όριο ανοχής στα λίτρα που θα σε χρεώσει και δε θα περιμένεις να κάνεις τους υπολογισμούς σου εκ των υστέρων με βάση τα χιλιόμετρα, που είναι πιθανόν να διανύσεις.
5. Σύμφωνα με τη δική σου εμπειρία, προσπαθώ να καταλάβω τι μπορεί να συνέβη στην περίπτωσή μου: Κατά κάποιον τρόπο, την ίδια ημέρα, η δεξαμενή μου στην Αθήνα έδειξε κορεσμό και ο αθηναίικος μετρητής σταμάτησε και έδειξε φουλ με λιγότερα λίτρα. Στον Πύργο η δεξαμενή μου και ο μετρητής του τα βρήκαν ανάποδα και πράγματι μπήκαν τα 32 λίτρα. Όταν ξαναγύρισα Αθήνα ξανααλλάζουν και χρειάζεται μόνο 25 λίτρα για να δείχνει φουλ. Εντάξει. Είναι ένα σενάριο. Αλλά αφού η Αθήνα μου βάνει λιγότερα λίτρα (και αυτά τα λιγότερα πληρώνω), πώς εγώ κάνω σταθερά τα ίδια σχεδόν χιλιόμετρα με όσα ο Πύργος;
6. Συνήθως, ο οδηγός θα ανεφοδιαστεί, αφού ανάψει το κόκκινο και ξέρει πόσα περίπου λίτρα έχει ακόμα. Ξέρει και τον όγκο της δεξαμενής του και στα πόσα λίτρα ενεργοποιείται η διακοπή πλήρωσης υγραερίου. Είναι τα μόνα δεδομένα του για να ασκήσει μερικό έλεγχο, αφού τα αυτοκίνητά μας δεν έχουν μετρητές ανεφοδιασμού και οι δείκτες καυσίμου δεν είναι ακριβείς (και πολύ περισσότερο του υγραερίου). Οπότε, το φουλάρισμα μπορεί να κοστίζει, είναι όμως κάτι. Ξέρεις τουλάχιστον το μάξιμουμ του όγκου. Λογικά, αν μια πειραγμένη αντλία γράφει περισσότερα από όσα βάζει, τότε όταν θα σταματήσει να βάζει (λόγω φουλαρίσματος) , θα γράφει περισσότερα λίτρα από όσα χωρούν ή αναμένεις. Αλλιώς, αν όντως σου έβαλε 20 λίτρα, πώς να το ελέγξεις; Απολογιστικά μόνο και με βάση τα χιλιόμετρα και αυτό κατά τεκμήριο.

Σημ.: 1.Φυσικά και δεν πιστεύω όσα λέει η τηλεόραση. Πάντως για τη συγκεκριμένη νοθεία στην Ελευσίνα, που αποκάλυψαν οι μπουλντόζες του ΣΔΟΕ, υπάρχουν βίντεο και όχι λόγια.
2. Δεν πιστεύω επίσης και όσα λέει ο καθένας. Θυμάμαι για δεκαετίες οι πρατηριούχοι να προσπαθούν να μας πείσουν, γιατί δεν είναι δυνατόν να κόβουν αποδείξεις ή γιατί θα μας έβλαπτε η απελευθέρωση των τιμών των καυσίμων. Και όσοι είχαμε ταξιδέψει έξω, γελάγαμε με το χάλι μας.
grPol
 
Δημοσιευσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ 04 Νοέμ, 2018 22:05

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό papoys » Τρί 06 Νοέμ, 2018 05:48

Φίλε εγώ αφήνω συχνά τη δεξαμενή να αδειάσει,γεμίζω και την αφήνω και πάλι να αδειάσει τσεκάροντας το πρατήριο.
Και όταν λέω συχνά εννοώ πολύ συχνά.Εξάλλου εμείς οι υγραεριοκίνητοι έχουμε αυτό το προτέρημα γιατί έχουμε τη βενζίνα μέχρι να ξαναπάμε στο πρατήριο να γεμίσουμε.Και κάνει καλό στα αυτοκίνητά μας να κινούνται κάθε τόσο και κάποια χιλιόμετρα με βενζίνη.
Έχω αλλάξει τρία πρατήρια τα τελευταία 3-4 χρόνια γιατί είχα κάποιες ενδείξεις ότι κάποιοι με κλέβουν στα λίτρα.Μάλιστα για το ένα πρατήριο έκανα και σχετικό ποστάρισμα σε κάποια άλλη ενότητα (δεν θυμάμαι που).Δεν σου είπα ότι δεν σε έκλεψε,απλά σου είπα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μέτρησης.

Εγώ θα σου πω και το άλλο.Πως είσαι σίγουρος ότι σε έκλεψε και δεν σου έβαλε παραπάνω 5-6-7 λίτρα και έτσι στην Αθήνα έβαλες λιγότερα.Το πάθαινα και εγώ στην αρχή αρκετές φορές αυτό το πράγμα ,είχα την εντύπωση ότι με κλέβουν χωρίς σιγουριά όμως ότι με κλέβουν.
Έτσι μετά από 135.000 με υγραέριο έχω διαπιστώσει ότι μοναδικός ασφαλής τρόπος να τσεκάρω κάποιον είναι αυτός που είπα.Με μισογεμάτο ή μισοάδειο αν φουλάρω απλά ενδείξεις έχω και όχι αποδείξεις.
opel vectra 1,6 με emmegas (πριν zanardi) 219.000 χιλ. με lpg και 347.000 στο κοντέρ
Άβαταρ μέλους
papoys
 
Δημοσιευσεις: 1960
Εγγραφή: Τρί 19 Μαρ, 2013 06:42
Τοποθεσία: 15344 Γέρακας

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό fokion » Τρί 06 Νοέμ, 2018 08:21

για το 3 πιο πανω....

σχεδον ΚΑΘΕ φορά αφηνω τη δεξαμενη να αδειασει.... κι αφηνω το αυτοκινητο να κανει τα 5-6χλμ με βενζινα
και τα χιλιομετρα μου ειναι παντα τα ιδια σε ιδιες συνθηκες... σπιτι - δουλεια - σπιτι
ΚΙΑ SPORTAGE 1 - Σύστημα PLATINCA - 100.000 χλμ.
Άβαταρ μέλους
fokion
 
Δημοσιευσεις: 2252
Εγγραφή: Κυρ 04 Δεκ, 2011 09:14

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό papoys » Τρί 29 Ιαν, 2019 20:07

Εγώ πάντως Fokion έχω και την αλάνθαστη μέθοδο της φιάλης υγραερίου.

Ξέροντας ότι το ειδικό βάρος ενός λίτρου υγραερίου είναι 560-570 γραμμάρια ζύγισμα της φιάλης στην ηλεκτρονική ζυγαριά μπάνιου άδεια , γέμισμα , ζύγισμα γεμάτη και κάνοντας τη σχετική διαίρεση βρίσκω αν με έχει κλέψει.
Πλάκα στη πλάκα όσες φορές την έχω ζυγίσει (δεν το κάνω πάντα) βρίσκω ότι μου βάζει παραπάνω από 200 έως 500 γραμμάρια.Ποτέ δε βρήκα λιγότερο.Οπότε ή το υγραέριό του είναι πιο βαρύ ή κλέβει μόνος τον εαυτό του. :D :mrgreen:
opel vectra 1,6 με emmegas (πριν zanardi) 219.000 χιλ. με lpg και 347.000 στο κοντέρ
Άβαταρ μέλους
papoys
 
Δημοσιευσεις: 1960
Εγγραφή: Τρί 19 Μαρ, 2013 06:42
Τοποθεσία: 15344 Γέρακας

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό grPol » Παρ 12 Ιούλ, 2019 01:04

Μου πήρε μήνες, αλλά ευνόησαν οι διανυθείσες αποστάσεις και το σιγούρεψα: Πιθανότατα, ΚΛΕΒΕΙ. Και κλέβει, διότι:
Το ίδιο δεκαήμερο, με παντελώς άδεια δεξαμενή LPG (διένυα και λίγα χλμ βενζινοκίνητα), σε γειτονικά, εταιρικά, πρατήρια της ίδιας εταιρείας στον Πύργο, στο ίδιο ρεζερβουάρ αυτοκινήτου η αντλία του ενός σταμάτησε σε 39,47 και 39,48 λίτρα και στου άλλου στα 36,84 και κάτι.
Το συζήτησα με γνωστό μου και το επαλήθευσε, όπως τουλάχιστον λέει.
Για να σιγουρευτώ, φούλαρα εναλλάξ στα πρατήρια. Δεν έβγαλα περισσότερα χλμ. με κάποιο από αυτά. Ούτε έχω διαπιστώσει στα 13.500 χλμ σκαμπανεβάσματα κατανάλωσης, κολλήματα φλοτέρ, διαρροές, διαφορετική συμπίεση και ό,τι άλλο σκαρφιστεί ο κάθε υπερασπιστής πρατηριούχων. Άσε που ο εγκαταστάτης LPG προ 9μήνου μου είπε ότι η δεξαμενή είναι 44 λίτρων, αλλά φουλάρει με 35 λίτρα και ας ανεχτούμε και 2 επιπλέον, αλλά όποιος μου πει ότι μου έβαλε πάνω από 37 λίτρα με κοροϊδεύει.
Ασφαλώς, θα βρεθεί και εκείνος που θα σπείρει αμφιβολίες υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά και σωστά να είναι, ίσως οι αντλίες του πρώτου πρατηρίου όντως σου έβαζαν για κάποιο λόγο περισσότερο LPG, αλλά δεν το είδες σε χλμ, γιατί έτυχε και οδήγησες με τρόπο μεγαλύτερης κατανάλωσης καυσίμου. Και αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί, ούτε και το αντίστροφό του.
Μένει η κοινή λογική, το κίνητρο κάθε πλευράς και το πόσο πιθανές είναι οι εκατέρωθεν συμπτώσεις. Αναρωτιέμαι μόνο, τα αυτοκίνητα γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνα», γιατί δεν έχουν δικούς τους ακριβείς μετρητές καυσίμου. Δεν είναι τα 2-3 ευρώ, που παίρνει επιπλέον από τον καθέναν μας. Είναι ότι συνολικά βγάζει πολλά και κατάμαυρα. Και είναι ότι μας αντιμετωπίζει ως κορόιδα. Αφήνω στην άκρη τα παιχνίδια με την τιμή και την ποιότητα.
grPol
 
Δημοσιευσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ 04 Νοέμ, 2018 22:05

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό moutro12 » Πέμ 21 Νοέμ, 2019 22:10

Καλησπέρα. Έχω μια δεξαμενή 42 λίτρων. Εδώ κ τρία χρόνια από τότε που έκανα την εγκατάσταση γεμίζει με 33-34 λίτρα(τελείως άδεια). Σήμερα ενώ δεν είχε τελειώσει ακόμη το υγραέριο (ήταν στα τελειώματα βέβαια), πήγα σε ένα πρατήριο και μου έβαλαν 40 και κάτι λίτρα. Ο υπεύθυνος του πρατηρίου μου απάντησε τα παρακάτω:

Η δεξαμενή σας γεμίζει 34 λίτρα στο 80% , στην δική σας περίπτωση η δεξαμενή γέμισε στο 100%.
(Διαβάστε την σφραγίδα της δεξαμενής του υγραερίου και θα καταλάβετε,
και να μας επισυνάψετε και φωτογραφία απο την σφραγίδα της δεξαμενής σας)
Θα δείτε ότι πολύ απλά θα βγάλετε παραπάνω χιλιόμετρα!!!!!
Α. Θα κάνετε παραπάνω χιλιόμετρα
Β.Κατανοήσετε την σφραγίδα της δεξαμενής του υγραερίου,περί χωρητικότητας της δεξαμενής σας

Υπάρχει πιθανότητα να γέμισε 100%;
Και εάν είναι, γιατί εδώ κ τρία χρόνια και 100.000 χιλιόμετρα δεν έτυχε σε κανένα άλλο πρατήριο.
Τί αντλία μπορεί να έχει;
moutro12
 
Δημοσιευσεις: 2
Εγγραφή: Σάβ 13 Αύγ, 2016 20:56

Re: Κλέβει η αντλία υγραερίου?

Δημοσίευσηαπό johng » Παρ 22 Νοέμ, 2019 09:14

moutro12 έγραψε:Καλησπέρα. Έχω μια δεξαμενή 42 λίτρων. Εδώ κ τρία χρόνια από τότε που έκανα την εγκατάσταση γεμίζει με 33-34 λίτρα(τελείως άδεια). Σήμερα ενώ δεν είχε τελειώσει ακόμη το υγραέριο (ήταν στα τελειώματα βέβαια), πήγα σε ένα πρατήριο και μου έβαλαν 40 και κάτι λίτρα. Ο υπεύθυνος του πρατηρίου μου απάντησε τα παρακάτω:

Η δεξαμενή σας γεμίζει 34 λίτρα στο 80% , στην δική σας περίπτωση η δεξαμενή γέμισε στο 100%.
(Διαβάστε την σφραγίδα της δεξαμενής του υγραερίου και θα καταλάβετε,
και να μας επισυνάψετε και φωτογραφία απο την σφραγίδα της δεξαμενής σας)
Θα δείτε ότι πολύ απλά θα βγάλετε παραπάνω χιλιόμετρα!!!!!
Α. Θα κάνετε παραπάνω χιλιόμετρα
Β.Κατανοήσετε την σφραγίδα της δεξαμενής του υγραερίου,περί χωρητικότητας της δεξαμενής σας

Υπάρχει πιθανότητα να γέμισε 100%;
Και εάν είναι, γιατί εδώ κ τρία χρόνια και 100.000 χιλιόμετρα δεν έτυχε σε κανένα άλλο πρατήριο.
Τί αντλία μπορεί να έχει;



Καλημέρα,

αρχικά μετράς πόσα χιλιόμετρα θα σου βγάλει μέχρι να αδειάσει τελείως (και κρίνεις ανάλογα αν αντιστοιχούν στα επιπλέον λίτρα που σου έβαλε)

Μόλις αδειάσει τελείως γεμίζεις ξανά (πλήρως) σε άλλο πρατήριο και βλέπεις πόσο πήρε.

Ξανααδειάζεις και μετράς χιλιόμετρα και κρίνεις ανάλογα (με τη ποσότητα που είχες βάλει).

Μπορείς να επαναλάβεις το ίδιο για άλλη μια φορά .

Αν σου βγάζει πάνω κάτω την ίδια κατανάλωση τότε οκ με την ποσότητα.
Αν σε όλα τα γεμίσματα που θα κάνεις από εδώ και πέρα παίρνει 40+ λίτρα (δηλαδή συνεχώς μεγάλη διαφορά απ'όσο είχες συνηθίσει 3 χρόνια τώρα) πρέπει να δεις τι άλλαξε (φλοτερ?).

Πάντως αυτό που έχω καταλήξει εγώ είναι ότι η ποσότητα για γέμισμα άδειας δεξαμενής έχει σχέση με το μείγμα(προπάνιο/βουτάνιο) που σου βάζει και την πίεση της αντλίας του πρατηρίου.
Σε μισογεμάτη δεξαμενή είναι ακόμα πιο μπερδεμένη η κατάσταση για υπολογισμούς γιατί νομίζω πως παίζει σχέση και το μείγμα που έχεις μέσα σε σχέση με το μείγμα που σου βάζει (συν τα προηγούμενα)

Πάντως και μένα μου έχει τύχει σε δεξαμενή χωρητικότητας(100%) 47-48λτ που συνήθως γεμίζω από άδεια με 36+ εως 40- να έχω βάλει σε 2-3 περιπτώσεις 43+ λτ. Με τα χιλιόμετρα πάντως όλα οκ σε αυτές τις περιπτώσεις(έκανα περισσότερα αναλογικά)

Και πάντα όταν μιλάμε για "άδεια" δεξαμενή , ποτέ δεν είναι άδεια (πάντα έχει μέσα κάποια ποσότητα που και αυτή παίζει ανάλογα με το μείγμα). Ρόλο επίσης παίζει και η κλίση του εδάφους(ανηφόρα/κατηφόρα) στο πρατήριο ειδικά στις "κουλούρες" (ντόνατ) δεξαμενές
johng
 
Δημοσιευσεις: 63
Εγγραφή: Πέμ 28 Σεπ, 2017 09:15

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τιμή υγραερίου - πληροφορίες για πρατήρια

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 39 επισκέπτες