Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Καταναλωση /100χλμ με LPG

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Καταναλωση /100χλμ με LPG

Δημοσίευσηαπό valsam » Τετ 05 Μαρ, 2014 13:51

fokion έγραψε:Πιστευω οτι με το "ματζαφλαρι" κατι θα δεις σε διαφορά. καλυτερο τραβηγμα ( που φανταζομαι ) καλυτερη οικονομια δε ξερω...

Θα δεις και θα δουμε.

Να ξεκαθαρισω κατι εδω πριν συνεχισω. ΠΙΣΤΕΥΩ οτι κανεις μας των φυσιολογικών χρηστων δε μπορει να ξεχωρισει διαφορές ιπποδυναμης κατω απο 10%.

Μου ειπαν οτι με το ματζαφλερι εχουν δει 5-8% λιγοτερη καταναλωση και καλυτερη λειτουργει στο υγραεριο,ακομη στο περιμενε ειμαι λογο της εκθεσης στην Πολωνια,παντος εχω μαθει να κραταω ουτε καν πολυ μικρο καλαθι πια οταν ακουω για πολλα κερασια,σακουλιτσα για πασατεμπο κραταω!
Αυτο αναρωτιεμε (κανεις μας των φυσιολογικών χρηστων δε μπορει να ξεχωρισει διαφορές ιπποδυναμης κατω απο 10%)και΄γω ρε fokion και ρωταω αυτους που λενε οτι εχουν μονο 10-15% αυξηση καταναλωσης,δηλ. ειναι τοσο σιγουροι οτι δεν εχασαν σε ιποδυναμη?
Το εχει δυναμομετρησει κανεις και με υγραεριο και με βενζινη και μετρησαν και την καταναλωση και στις 2 περιπτωσεις?
valsam

Δημοσιευσεις: 1395

Δημοσίευσηαπό fokion » Τετ 05 Μαρ, 2014 13:58

Αυτο προσπαθω να εξηγησω - οσον αφορά την καταναλωση - οτι επειδη με υγραεριο δεν κοβει απο πειρακια οπως με τη βενζινα ΙΣΩΣ αυτο κατα ενα ποσοστο εξισοροπει την καταναλωση.
( δυσκολο να το εξηγησω γραπτα γαμωτο...)

Δηλ. θεωρητικά που λες κι εσυ βαση θερμοδυναμικής +30% καταναλωση
λογω καλυτερης λειτουργιας του αβανς -15% (πες)
ισον να το μονο + 20 στη καταναλωση
( καπως μπακαλιστικα βαλμενα τα νουμερα)
απο κει και περα 100μυριοι λογοι για συν και πλην και ιδου γιατι δεν υπαρχει φιξ νουμερο....

ΞΑΝΑΜΑΤΑΛΕΩ (και μη πει κανεις οτι δε το εχω πει) ομως οτι αυτο το -50% εκ μερους καποιων εγκαταστατων ηταν/ειναι ΜΕΓΑΛΟ φαουλ.....( μαζι με καποια μικροτερα άλλα βεβαια...)
ΚΙΑ SPORTAGE 1 - Σύστημα PLATINCA - 100.000 χλμ.
Άβαταρ μέλους
fokion

Δημοσιευσεις: 2253

Δημοσίευσηαπό apagogeas » Τετ 05 Μαρ, 2014 14:12

Το εξήγησα στη προηγούμενη σελίδα fokion αναλυτικά τι γίνεται με το αβανς.
apagogeas

Δημοσιευσεις: 385

Δημοσίευσηαπό fokion » Τετ 05 Μαρ, 2014 14:30

το ειδα και προσπαθησα να απαντησω αμεσως μετα ( γιατι τα γραφαμε παραλληλα ) οτι "να μια καλυτερη απαντηση" αλλα κολλησε το pc και χαθηκε!! :D
Άβαταρ μέλους
fokion

Δημοσίευσηαπό valsam » Τετ 05 Μαρ, 2014 14:50

apagogeas λες δηλ. ("αν η ECU επέτρεπε και μεγαλύτερο εύρος στο αβάνς, θα είχα και ακόμα μεγαλύτερη απόδοση από το LPG μόνο με το να μεταβάλει το αβάνς")
να κραταω μεγαλο καλαθι για το ματζαφλερι που περιμενω που μεταβαλει το αβανς?
Τελευταία επεξεργασία από valsam και Τετ 05 Μαρ, 2014 14:55, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
valsam

Δημοσίευσηαπό apagogeas » Τετ 05 Μαρ, 2014 14:59

valsam έγραψε:apagogeas λες δηλ. ("αν η ECU επέτρεπε και μεγαλύτερο εύρος στο αβάνς, θα είχα και ακόμα μεγαλύτερη απόδοση από το LPG μόνο με το να μεταβάλει το αβάνς")

Αν το έχουν υλοποιήσει σωστά θα δεις καλύτερη οικονομία. Αν φτιάχνανε και μηχανή με μεγαλύτερη συμπίεση και χαρτογράφηση μόνο για LPG για να εκμεταλλευτούν τα μέγιστα που μπορεί να προσφέρει το LPG, ενδέχεται η κατανάλωση LPG να είναι και λιγότερη από το καλύτερο που μπορούν να πετύχουν με τη καλύτερη βενζίνη τους ακόμα και αν υπολείπεται το LPG σε θερμική ενέργεια. Εδώ καταλαβαίνεις και γιατί δε το κάνουν, θα πάνε περίπατο τα ντιζελ που είναι τα πολλά λεφτά.
Και για να το εξηγήσω, το θέμα είναι πόση από τη θερμική ενέργεια των καυσίμων τελικά αξιοποιείται σε παραγωγή έργου, και περιορίζεται από τις ανοχές του εκάστοτε καυσίμου - δηλαδή απαιτείται συμπίεση και εκτόνωση μέσω έκρηξης για να πάρεις το έργο - και όχι πόση αρχική θερμική ενέργεια περιέχουν. Γιάυτο και δε μπορείς να το συγκρίνεις με τους λέβητες γιατί εκεί δε μετατρέπεις ενέργεια εκτόνωσης σε κίνηση.
Τελευταία επεξεργασία από apagogeas και Τετ 05 Μαρ, 2014 15:08, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
apagogeas

Δημοσιευσεις: 385

Δημοσίευσηαπό fokion » Τετ 05 Μαρ, 2014 15:03

valsam έγραψε:apagogeas λες δηλ. ("αν η ECU επέτρεπε και μεγαλύτερο εύρος στο αβάνς, θα είχα και ακόμα μεγαλύτερη απόδοση από το LPG μόνο με το να μεταβάλει το αβάνς")

Εξαρταται.... τι περιμενεις να βαλεις μεσα!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D
Αν περιμενεις να πεσεις στη μιση διαφορά - δε το νομιζω...
Αν δεις διαφορά στο τραβηγμα ειδικα απο 1300-1500 στο "ξεκόλημα" δηλ. - αυτο το νομιζω.
Άβαταρ μέλους
fokion

Δημοσίευσηαπό valsam » Τετ 05 Μαρ, 2014 16:05

fokion έγραψε:

Εξαρταται.... τι περιμενεις να βαλεις μεσα!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D
Αν περιμενεις να πεσεις στη μιση διαφορά - δε το νομιζω...
Αν δεις διαφορά στο τραβηγμα ειδικα απο 1300-1500 στο "ξεκόλημα" δηλ. - αυτο το νομιζω.

Aμα βαλω μεσα ενα 5-8% οπως μου ειπαν μια χαρα θα ειναι,αλλα ακομη και τιποτα να μην βαλω μεσα στο καλαθι απο θεμα οικονομιας αμα μου προσφερει την προστασια στις βαλβιδες παλι καλα ειναι!
Θα το βαλω και στις 10.000 θα ξαναπαω να μετρησω τις βαλβιδες αν δεν κλεισουν και ριξουν και τις τιμες κι'εδω Θεσσαλονικη τα κοπροσκυλα (το ξευτελισα ετσι,σαν πολλα δεν ζηταω,σε λιγο θα ζητησω να μου φερει και ενα οικογενειακο ντιζελ ο ΑηΒασιλης!)θα συνεχισω με υγραεριο!
valsam

Δημοσίευσηαπό Alekos » Τετ 05 Μαρ, 2014 22:54

Αν και νομίζω ότι θα το μετανιώσω ;) θα προσπαθήσω να βοηθήσω στην συζήτηση ώστε να βγουν κάποια συμπεράσματα για τα θέματα που συζητάτε(κατανάλωση,μαντζαφλάρια,advance κλπ) μέσω των δικών μου δεδομένων.
Το νέο σύστημα για το οποίο έχει γίνει ήδη αναφορά στο forum από συνάδελφους και πελάτες,το έχω εγκαταστήσει εδώ και 5500χλμ στο αυτοκίνητό μου και έχουμε καταλήξει σε κάποια δεδομένα.
Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για βελτίωση της δύναμης του κινητήρα και επομένως περισσότερη οικονομία.
Εχει την δυνατότητα να μετρήσει ισχύ και ροπή σε σύγκριση βενζίνη/υγραέριο(απεικόνιση αποτελεσμάτων στην οθόνη του υπολογιστή),δυνατότητα παράλληλου ψεκασμού βενζίνης στην λειτουργία του κινητήρα σε φορτίο,σύνδεση OBD κλπ.Φυσικά η "βελτίωση" της δύναμης και ροπής γίνεται μέσω του timing advance processor που είναι ενσωματωμένο στα ηλεκτρονικά στοιχεία του κιτ.Με τεχνικά στοιχεία δεν θέλω να σας κουράσω απλά σας λέω ότι παίρνει στοιχεία από στρόφαλο,εκεντροφόρο και "ρυθμίζεις" το advance με δικό του χάρτη.

Υπάρχει και μόνο του για εγκατάσταση ως παράλληλο σύστημα στα ήδη εγκατεστημένα συστήματα υγραερίου(το λεγόμενο ως τώρα μαντζαφλάρι) και δίνει την δυνατότητα ρύθμισης του advance του αυτοκινήτου.Δεν το έχουμε προχωρήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διότι έχουμε ρίξει όλο το βάρος στο ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο ελπίζουμε εκτός απροόπτου να παραχθεί μαζικά μετά τα ολοκληρωμένα test σε μερικούς μήνες.

Όσο για τα δεδομένα που έχω προσωπικά αποκομίσει από την λειτουργία του συστήματος στο αυτοκίνητό μου που είναι ένα βαρύ αυτοκίνητο για τα κυβικά του (Jeep Cherokee 2.4,κατανάλωση με βενζίνη περίπου 16 λίτρα/100χλμ) μπορώ με σιγουριά να πω τα εξής:
Με το προηγούμενο σύστημα με 75,000χλμ χρήση lpg είχε κατανάλωση 17-18 λίτρα/100χλμ και συγκεκριμένα 68 λίτρα/390 χλμ.Με το νέο έχει 16 λίτρα/100χλμ ή 68 λίτρα/420 χλμ.
Αυτό που επίσης παρατήρησα είναι ότι το αυτοκίνητο ρολάρει πιο εύκολα και εκεί που χρειαζόταν να κατεβάσεις ταχύτητα τώρα δεν χρειάζεται.
Αυτό το σύστημα θεωρείται απαραίτητο στην κίνηση με φυσικό αέριο για να μην έχουμε πτώση της απόδοσης του αυτοκινήτου.

Κλείνοντας και χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με τους υποστηρικτές της υπερβολικής μεγάλης ή μικρής αύξησης της κατανάλωσης του αυτοκινήτου που κινείται με υγραέριο, θέλω να πω ότι:
Aπό την μέχρι τώρα εμπειρία μου,αν σε ένα αυτοκίνητο που έχει γίνει μία σωστή εγκατάσταση,με αξιόπιστα,πιστοποιημένα εξαρτήματα και υλικά,με σωστές ρυθμίσεις,με σωστό καύσιμο και δεν έχει κανένα πρόβλημα στην απόδοσή του και στην κατανάλωσή του εν γένει,δεν έχω συναντήσει αύξηση κατανάλωσης πέρα του 10-15%.Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αποδείχθηκαν ότι κάτι άλλο τελικά έφταιγε και όχι η χρήση του υγραερίου.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Alekos
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 14

Δημοσίευσηαπό NickSt » Τετ 05 Μαρ, 2014 23:35

Alekos (εγκαταστάτης ), δεν θα σου πω πολλά για το εξαίρετο post που έβαλες παραπάνω , τον τρόπο που το πέρασες και τη διάθεση που πραγματικά έχεις να ενημερώσεις . Θα σου πώ μόνο το μεγάλο ΛΑΘΟΣ που έκανες και έγραψες για τις καταναλώσεις που έχεις διαπιστώσει μέχρι σήμερα στα σωστά ρυθμισμένα συστήματα !!
Τώρα περίμενε τους δύο - τρείς "γνωστούς" και μη εξαιρετέους να σε ξεσκίσουν. Μάς έχουν βγάλει τρελούς και μεγάλους μ@αλάκες εμάς που μεσοσταθμικά έχουμε καταναλώσεις της τάξης του 15% . Μας λένε νταβατζήδες , τσιράκια των εγκαταστατών και χίλιες δυό ακόμα μ@λακίες . Λοπόν , επειδή θα σου ορμήξουν , ΧΕΣΤΟΥΣ πατόκορφα και συνέχισε την καλή δουλειά....

Καλό βράδυ....
NickSt

Δημοσιευσεις: 651

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 26 επισκέπτες