Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

LPG και λιπανση βαλβιδων

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: LPG και λιπανση βαλβιδων

Δημοσίευσηαπό labros » Κυρ 14 Απρ, 2013 11:24

hlias έγραψε:Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη από της βενζίνης. Άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια δεν υφίσταται. Επίσης το ζήτημα ξηρή και υγρή καύση είναι λάθος. Δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία της χημείας τέτοιοι όροι. Το πρόβλημα του υγραερίου είναι στο χρόνο καύσης. Είναι πιο βραδύκαυστο από τη βενζίνη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στιγμή που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής να μην έχει ολοκληρωθεί η καύση του με αποτέλεσμα αυτές να τρώνε ένα θερμό κύμα. Αυτή η διαφορά γίνεται μεγαλύτερη στις υψηλές στροφές. Δυστυχώς οι χρόνοι που ανοιγοκλίνουν οι βαλβίδες και δίνουν σπινθήρα τα μπουζί (αβάνς) είναι φτιαγμένα για βενζίνη και δε μπορεί ο εγκαταστάτης να επέμβει σε αυτούς. Με ήπια οδήγηση και σωστή ρύθμιση του συστήματος η φθορά αυτή καθυστερεί. Υπάρχουν αμάξια με σκληρές βαλβίδες που αντέχουν και άλλα πιο ευαίσθητα. για αυτό μας λένε με το γκάζι μην οδηγείτε στα κόκκινα.
Το "λάδι" τώρα που βάζουμε στις λαδιέρες δεν είναι για "λίπανση" αυτό καθεαυτό. Από ότι έχω διαβάσει επάνω περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, συστατικά δηλαδή της βενζίνης. προφανώς και διάφορα αντιτριβικά πρόσθετα που δεν τα αναγράφει. Όπως το καταλαβαίνω εγώ μπαίνοντας μέσα στον κύλινδρο μαζί με το υγρέριο επιταχύνει λίγο την καύση του. Το κάνει δηλαδή να "μοιάζει" πιο πολύ στη βενζίνη. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Θα πρέπει όμως η ποσότητα του να είναι ανάλογη της υποδύναμης - κυβισμού και των στροφών του κινητήρα κάτι που η απλή μηχανική λαδιέρα δεν το καταφέρνει (το αντίθετο μάλιστα ψεκάζει πιο πολύ στο ρελαντί) και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ηλεκτρονική. Άρα οι απλές μηχανικές λαδιέρες έχουν αυτό το πρόβλημα που ανέφερες και κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρουν τίποτα. Από την άλλη μια ηλεκτρονική όπως το valvecare ή το flashlube κοστίζουν γύρω στα 300 ευρώ. Κοιτάς αν το αμάξι σου είναι ευαίσθητο και την τσέπη σου και αποφασίζεις.

οταν υπαρχει στην εισαγωγη μεγαλυτερη ροη αερα δεν παρασερνει μαζι της και μεγαλυτερη ποσοτητα υγρου απο την λαδιερα ?
πριν βιαστεις να βρεις το λαθος σκεψου οτι οταν η σωληνα της εξατμισης εχει μια μικρη τρυπα, οταν κρατας το γκαζι σταθερο στις 3000στροφες ή 5000στροφες απο αυτη την τρυπα ρουφαει αερα και δεν βγαζει καυσαεριο, μπορεις ευκολα να το διαπιστωσεις με ενα τσιγαρο (σηκωσε ενα αυτοκινητο που η εξατμιση του χανει λιγο βαλε καποιον να μαρσαρει και κρατα ενα αναμενο τσιγαρο κοντα στην τρυπα, θα δεις οτι η τρυπα ρουφαει τον καπνο του τσιγαρου).
σιγουρα η ηλεκτρονικη λαδιερα εχει μεγαλυτερη ακριβια απο την απλη, αλλα το οτι η απλη ψεκαζει μονο στο ρελαντι ειναι ενας μυθος, ψεκαζει και αυτη παντου μεσω της ροης του εισερχομενου αερα.[/quote] (αλλά πόσο)
Mόνο με τη ροή του αέρα και με ένα παξιμάδι που με τους κραδασμούς όλο ξερυθμίζεται δεν πρόκειται ποτέ να πετύχεις τη σωστή αναλογία λιπαντικού , στροφών και ποσότητας καυσίμου. Επίσης όταν πατάς το γκάζι για να επιταχύνεις η υποπίεση αυξάνεται και πέφτει πολύ λάδι ενώ όταν κρατάς το γκάζι σταθερό στις 3000 στροφές πχ πέφτει και το κάδι μειώνεται ενώ στην πραγματικότητα η ανάγκη του δεν έχει μειωθεί. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και πολλοί από εσας τους εγκαταστάτες
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό labros » Κυρ 14 Απρ, 2013 11:28

rover214 έγραψε:Καλησπέρα.Λοιπόν θα μπω κατευθείαν στο θέμα.Πρόσφατα κοιτούσα τα υποκατάστατα μολύβδου που υπάρχουν (αυτά τα πρόσθετα που ρίχνεις στην αμόλυβδη για να γίνεται σαν σούπερ) γιατί το παλιό κουρευτικό του κήπου καίει σούπερ.Αυτά τα πρόσθετα υποτίθεται ότι αναλαμβάνουν να κάνουν τη δουλειά που έκανε πριν ο μόλυβδος, δηλαδή να "λιπαίνει" τις βαλβίδες, χωρίς όμως τα άσχημα του μόλυβδου.Και αναρωτήθηκα λοιπόν αν θα μπορούσα να ρίξω από αυτό το υγρό στο αυτοκίνητο στη βενζίνη ώστε να έχω αν γίνεται την προστασία αυτή που υπόσχεται για τις βαλβίδες (και μέσω φυσικά του μεικτού ψεκασμού που έχω ενεργοποιημένου για τις ψηλές στροφές).Το υγρό αυτό λέει το αραιώνεις με αναλογία 1ml ανά λίτρο καυσίμου.
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι :
1)Αξίζει?
2)Είναι ασφαλές για τον καταλύτη?
3)Μήπως αυτό το υγρό είναι το ίδιο με αυτό που μπαίνει στις λαδιέρες (μιας και λέει την ίδια αναλογία)?

Δεν καίγομαι να κάνω πειράματα(άλλωστε αν ήθελα θα είχα βάλει λαδιέρα), απλά πιο πολύ μου γεννήθηκε η απορία για το αν γίνεται.

Αυτό μόνο κάποιος χημικός καυσίμων θα μπορούσε να σου το απαντήσει. Νομίζω ότι ούτε οι εγκαταστάτες θα μπορούσαν να σου το απαντήσουν.
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσίευσηαπό hlias » Κυρ 14 Απρ, 2013 12:52

labros έγραψε:
hlias έγραψε:Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη από της βενζίνης. Άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια δεν υφίσταται. Επίσης το ζήτημα ξηρή και υγρή καύση είναι λάθος. Δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία της χημείας τέτοιοι όροι. Το πρόβλημα του υγραερίου είναι στο χρόνο καύσης. Είναι πιο βραδύκαυστο από τη βενζίνη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στιγμή που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής να μην έχει ολοκληρωθεί η καύση του με αποτέλεσμα αυτές να τρώνε ένα θερμό κύμα. Αυτή η διαφορά γίνεται μεγαλύτερη στις υψηλές στροφές. Δυστυχώς οι χρόνοι που ανοιγοκλίνουν οι βαλβίδες και δίνουν σπινθήρα τα μπουζί (αβάνς) είναι φτιαγμένα για βενζίνη και δε μπορεί ο εγκαταστάτης να επέμβει σε αυτούς. Με ήπια οδήγηση και σωστή ρύθμιση του συστήματος η φθορά αυτή καθυστερεί. Υπάρχουν αμάξια με σκληρές βαλβίδες που αντέχουν και άλλα πιο ευαίσθητα. για αυτό μας λένε με το γκάζι μην οδηγείτε στα κόκκινα.
Το "λάδι" τώρα που βάζουμε στις λαδιέρες δεν είναι για "λίπανση" αυτό καθεαυτό. Από ότι έχω διαβάσει επάνω περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, συστατικά δηλαδή της βενζίνης. προφανώς και διάφορα αντιτριβικά πρόσθετα που δεν τα αναγράφει. Όπως το καταλαβαίνω εγώ μπαίνοντας μέσα στον κύλινδρο μαζί με το υγρέριο επιταχύνει λίγο την καύση του. Το κάνει δηλαδή να "μοιάζει" πιο πολύ στη βενζίνη. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Θα πρέπει όμως η ποσότητα του να είναι ανάλογη της υποδύναμης - κυβισμού και των στροφών του κινητήρα κάτι που η απλή μηχανική λαδιέρα δεν το καταφέρνει (το αντίθετο μάλιστα ψεκάζει πιο πολύ στο ρελαντί) και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ηλεκτρονική. Άρα οι απλές μηχανικές λαδιέρες έχουν αυτό το πρόβλημα που ανέφερες και κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρουν τίποτα. Από την άλλη μια ηλεκτρονική όπως το valvecare ή το flashlube κοστίζουν γύρω στα 300 ευρώ. Κοιτάς αν το αμάξι σου είναι ευαίσθητο και την τσέπη σου και αποφασίζεις.

οταν υπαρχει στην εισαγωγη μεγαλυτερη ροη αερα δεν παρασερνει μαζι της και μεγαλυτερη ποσοτητα υγρου απο την λαδιερα ?
πριν βιαστεις να βρεις το λαθος σκεψου οτι οταν η σωληνα της εξατμισης εχει μια μικρη τρυπα, οταν κρατας το γκαζι σταθερο στις 3000στροφες ή 5000στροφες απο αυτη την τρυπα ρουφαει αερα και δεν βγαζει καυσαεριο, μπορεις ευκολα να το διαπιστωσεις με ενα τσιγαρο (σηκωσε ενα αυτοκινητο που η εξατμιση του χανει λιγο βαλε καποιον να μαρσαρει και κρατα ενα αναμενο τσιγαρο κοντα στην τρυπα, θα δεις οτι η τρυπα ρουφαει τον καπνο του τσιγαρου).
σιγουρα η ηλεκτρονικη λαδιερα εχει μεγαλυτερη ακριβια απο την απλη, αλλα το οτι η απλη ψεκαζει μονο στο ρελαντι ειναι ενας μυθος, ψεκαζει και αυτη παντου μεσω της ροης του εισερχομενου αερα.
(αλλά πόσο)
Mόνο με τη ροή του αέρα και με ένα παξιμάδι που με τους κραδασμούς όλο ξερυθμίζεται δεν πρόκειται ποτέ να πετύχεις τη σωστή αναλογία λιπαντικού , στροφών και ποσότητας καυσίμου. Επίσης όταν πατάς το γκάζι για να επιταχύνεις η υποπίεση αυξάνεται και πέφτει πολύ λάδι ενώ όταν κρατάς το γκάζι σταθερό στις 3000 στροφές πχ πέφτει και το κάδι μειώνεται ενώ στην πραγματικότητα η ανάγκη του δεν έχει μειωθεί. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και πολλοί από εσας τους εγκαταστάτες[/quote]

η μεγαλυτερη υποπιεση ειναι οταν η πεταλουδα ειναι κλειστη, δηλαδη ρελαντι και φρεναρισμα με ταχυτητα.
αν διαβασεις προσεκτικα εγραψα οτι η απλη δεν εχει την ακριβια της ηλεκτρονικης, η διαφωνια μου αν δεν καταλαβες ειναι στο οτι η απλη λαδιερα ψεκαζει μονο στο ρελαντι.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό hlias » Κυρ 14 Απρ, 2013 12:56

rover214 έγραψε:Καλησπέρα.Λοιπόν θα μπω κατευθείαν στο θέμα.Πρόσφατα κοιτούσα τα υποκατάστατα μολύβδου που υπάρχουν (αυτά τα πρόσθετα που ρίχνεις στην αμόλυβδη για να γίνεται σαν σούπερ) γιατί το παλιό κουρευτικό του κήπου καίει σούπερ.Αυτά τα πρόσθετα υποτίθεται ότι αναλαμβάνουν να κάνουν τη δουλειά που έκανε πριν ο μόλυβδος, δηλαδή να "λιπαίνει" τις βαλβίδες, χωρίς όμως τα άσχημα του μόλυβδου.Και αναρωτήθηκα λοιπόν αν θα μπορούσα να ρίξω από αυτό το υγρό στο αυτοκίνητο στη βενζίνη ώστε να έχω αν γίνεται την προστασία αυτή που υπόσχεται για τις βαλβίδες (και μέσω φυσικά του μεικτού ψεκασμού που έχω ενεργοποιημένου για τις ψηλές στροφές).Το υγρό αυτό λέει το αραιώνεις με αναλογία 1ml ανά λίτρο καυσίμου.
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι :
1)Αξίζει?
2)Είναι ασφαλές για τον καταλύτη?
3)Μήπως αυτό το υγρό είναι το ίδιο με αυτό που μπαίνει στις λαδιέρες (μιας και λέει την ίδια αναλογία)?

Δεν καίγομαι να κάνω πειράματα(άλλωστε αν ήθελα θα είχα βάλει λαδιέρα), απλά πιο πολύ μου γεννήθηκε η απορία για το αν γίνεται.

το lovato εχει τη δυνατοτητα να ψεκαζει βενζινα και σε φορτιο και σε στροφες (ο οικονομικοτερος και ισως ο καλυτερος τροπος λιπανσης ειναι αυτος), η λαδιερα ή καποιο προσθετο στη βενζινη δεν εχουν να σου προσφερουν κατι παραπανω.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσίευσηαπό labros » Κυρ 14 Απρ, 2013 13:16

hlias έγραψε:
labros έγραψε:

σιγουρα η ηλεκτρονικη λαδιερα εχει μεγαλυτερη ακριβια απο την απλη, αλλα το οτι η απλη ψεκαζει μονο στο ρελαντι ειναι ενας μυθος, ψεκαζει και αυτη παντου μεσω της ροης του εισερχομενου αερα.
(αλλά πόσο)
Mόνο με τη ροή του αέρα και με ένα παξιμάδι που με τους κραδασμούς όλο ξερυθμίζεται δεν πρόκειται ποτέ να πετύχεις τη σωστή αναλογία λιπαντικού , στροφών και ποσότητας καυσίμου. Επίσης όταν πατάς το γκάζι για να επιταχύνεις η υποπίεση αυξάνεται και πέφτει πολύ λάδι ενώ όταν κρατάς το γκάζι σταθερό στις 3000 στροφές πχ πέφτει και το κάδι μειώνεται ενώ στην πραγματικότητα η ανάγκη του δεν έχει μειωθεί. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και πολλοί από εσας τους εγκαταστάτες

η μεγαλυτερη υποπιεση ειναι οταν η πεταλουδα ειναι κλειστη, δηλαδη ρελαντι και φρεναρισμα με ταχυτητα.
αν διαβασεις προσεκτικα εγραψα οτι η απλη δεν εχει την ακριβια της ηλεκτρονικης, η διαφωνια μου αν δεν καταλαβες ειναι στο οτι η απλη λαδιερα ψεκαζει μονο στο ρελαντι.[/quote]
Το λές και μόνος σου. Άρα τότε έχουμε τη μεγαλύτερη ροή λιπαντικού, αντίστροφα από τις ανάγκες. Για αυτό και λέγεται λαδιέρα υποπίεσης.Δεν έγραψα ψεκάζει μόνο στο ρελαντί αλλά πιο πολύ στο ρελαντί. Και τέλως πάντων δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης. Συμφωνώ επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι ο παράλληλος ψεκασμός βενζίνης ανάλογα με τις στροφές και το φορτίο. Η απλή μηχανική λαδιέρα ψεκάζει και στις υψηλές στροφές αλλά όχι αυτό που πρέπει και κατά τη γνώμη μου μόνο το ψυχολογικό λύνει. Αν κάποιος δεν του φτάνει η λύση του παράλληλου ψεκασμού ή δεν την έχει το σύστημά του καλό είναι να πάει σε ηλεκτρονική. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι εγκαταστάτης και ούτε πουλάω κάτι από όλα αυτά.
Τελευταία επεξεργασία από labros και Κυρ 14 Απρ, 2013 13:33, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσίευσηαπό hlias » Κυρ 14 Απρ, 2013 13:30

πιο πολυ ψεκαζει στο μεγιστο σημειο των στροφων του κινητηρα.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσίευσηαπό splitapsou » Κυρ 14 Απρ, 2013 16:56

Εγώ ένα πράγμα που δεν έχω καταλάβει είναι το εξής: Γιατί να πρέπει να μπει κάποιος σε διαδικασία να βάλει λαδιερες, ξυδιέρες, κλπ όταν αυτά υποκαθιστούν τα έλαια της βενζίνης ενώ μπορείς να κανείς παράλληλο ψεκασμο βενζίνης... Δυο ακόμη θετικά που βλέπω στην λύση του ψεκασμού της βενζίνης είναι: 1. Ισως να γλυτώσεις την τρόμπα βενζίνης και 2. Ισως να γλυτώσεις και τα μπεκ της βενζίνης.
splitapsou

Δημοσιευσεις: 194

Δημοσίευσηαπό hlias » Κυρ 14 Απρ, 2013 19:00

ο κατασκευαστης του καθε συστηματος υγραεριου εχει και τις δικες του αποψεις σχετικα με το αν χρειαζεται ή οχι λιπανση, καθως και στην περιπτωση που χρειαζεται ποιον τροπο θα επιλεξει.
οταν σαν εγκαταστατης εχεις επιλεξει νε συνεργαστης με την ταδε εταιρια αν μη τι αλλο θα πρεπει να ακολουθησεις και τις επιταγες της σε σχεση με την λιπανση και τον τροπο που προτεινει ο κατασκευαστης.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσίευσηαπό splitapsou » Κυρ 14 Απρ, 2013 20:48

hlias έγραψε:ο κατασκευαστης του καθε συστηματος υγραεριου εχει και τις δικες του αποψεις σχετικα με το αν χρειαζεται ή οχι λιπανση, καθως και στην περιπτωση που χρειαζεται ποιον τροπο θα επιλεξει.
οταν σαν εγκαταστατης εχεις επιλεξει νε συνεργαστης με την ταδε εταιρια αν μη τι αλλο θα πρεπει να ακολουθησεις και τις επιταγες της σε σχεση με την λιπανση και τον τροπο που προτεινει ο κατασκευαστης.

Απόλυτα σωστός και έτσι θα πρέπει να είναι.

Από την πλευρά μου σαν καταναλωτής δεν αμφισβητώ ούτε το ένα ούτε το άλλο απλά επιλέγω κάποιο με γνώμονα την λογική μου. Μην ξεχνάς πως ότι και αν αγοράζεις ειδικά όταν τα χρήματα είναι και τόσα πολλά θα πρέπει ο κάθε ένας να βάζει κάτω τις επιλογές που έχει και να επιλέγει μια που του κάνει με γνώμονα την λογική του και το πόσο σημαντικά είναι ή όχι κάποια πράγματα για αυτόν. Πχ για εμένα σημαντικότατο είναι το "καθαρό" μηχανοστάσιο (όσο λιγότερα πράγματα τοποθετείς τοσο το καλύτερο σε σχέση με εργατικά σε μελλοντικές ζημιές) για τους περισσότερους αυτό είναι αδιάφορο. Σημαντικότατο επίσης το να μην αδρανουν τα μπεκ και η τρόμπα (επίσης αδιάφορο στους περισσότερους).

Ξεκάθαρη θέση κανείς δεν μπορεί να πάρει, οι σχολές είναι δυο και έχουν και οι δυο και τα συν και τα πλυν.
splitapsou

Δημοσιευσεις: 194

Δημοσίευσηαπό LPGas » Τρί 16 Απρ, 2013 12:21

splitapsou έγραψε:Εγώ ένα πράγμα που δεν έχω καταλάβει είναι το εξής: Γιατί να πρέπει να μπει κάποιος σε διαδικασία να βάλει λαδιερες, ξυδιέρες, κλπ όταν αυτά υποκαθιστούν τα έλαια της βενζίνης ενώ μπορείς να κανείς παράλληλο ψεκασμο βενζίνης... Δυο ακόμη θετικά που βλέπω στην λύση του ψεκασμού της βενζίνης είναι: 1. Ισως να γλυτώσεις την τρόμπα βενζίνης και 2. Ισως να γλυτώσεις και τα μπεκ της βενζίνης.

Πολύ σωστές οι τοποθετήσεις σου. Με στρατηγικό και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ψεκασμό βενζίνης προστατεύεις στο μέγιστο τις βαλβίδες με πολύ πιο οικονομικό τρόπο σε σχέση με μια λαδιέρα. Επί πρόσθετα, ανανεώνεται η βενζίνη και δεν επιβαρύνονται η τρόμπα και τα μπεκ.

Χρήστος
LPGas - BRC Gas Service
210-4100025
lpgas.gr
υγραεριοκινηση
Άβαταρ μέλους
LPGas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 1281

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση