Καλησπέρα,
Πριν λίγες μέρες τοποθέτησα kit υγραεριοκίνησης και εγώ στο όχημα μου (Skoda Octavia 1.4 tsi) στην Viagas Θεσσαλονίκης. Πρώτες εντυπώσεις:
• Η απόκριση στο γκάζι είναι διαφορετική, σίγουρα το αυτοκίνητο δεν έχει την ίδια απόδοση με πριν. Ελάχιστη διαφορά μεν αλλά υπαρκτή!
• Έχω κάνει περίπου 850 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 7.8 λίτρα! Και έχω βάλει περίπου 58 euro υγραέριο μέχρι τώρα για αυτά τα 850 χιλιομετρα.
• Την κατανάλωση βενζίνης ακόμα δεν μπορώ να την ελέγξω μιας και φούλαρα μαζί με την εγκατάσταση και οπτικά στο κοντέρ έχει πέσει περίπου μισή γραμμή (σχεδόν καθόλου δλδ).
• Επίσης ειδα μια μικρή απόκλιση στο τιμόνι και το αμάξι σε ευθεία να πηγαίνει λίγο δεξιά μόνο του αφήνοντας το τιμονι. Φαντάζομαι ότι θα θέλει ζυγοστάθμιση μιας και το επιπλέον βάρος που προστέθηκε από την εγκατάσταση χάλασε την παλιά ισορροπία του αυτοκίνητου και την κατανομή του βάρους.
• Η κατανάλωση μέσα στην πολη (και ειδικά σε ανηφόρες) με χαμηλές στροφές είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη από την βενζίνη!
Αυτά σαν πρώτες παρατηρήσεις, επίσης μου γεννήθηκαν και κάποια ερωτήματα γενικής φύσεως (τα πιο κάτω ερωτήματα θα μπορούσα να τα κάνω και σε τεχνικό αλλά όπως καταλαβαίνετε μπορεί να μην είναι τόσο ειλικρινής!):
• Τελικά μακροχρόνια επιβαρύνετε ο κινητήρας και του μειώνετε η διάρκεια ζωής με το υγραέριο ή όχι?
• Η χειροκίνητη εναλλαγή από υγραέριο σε βενζίνη και αντίστροφα από το button δημιουργεί προβλήματα ή όχι?
• Το χειμώνα ή το καλοκαίρι έχω μικρότερη κατανάλωση υγραερίου λόγο εξωτερικής θερμοκρασίας?
• Τελικά αυξάνετε ή μειώνετε η μεταπολιτική αξία ενός αυτοκίνητου μετά από μια τέτοια μετατροπή?
• Νοθεύετε ή όχι το υγραέριο?
• Υπαρχει καποιο καλο πρατηριο στα Ιωαννινα να μου προτεινετε?
Μέχρι στιγμής όπως δείχνουν τα πράγματα είμαι ευχαριστημένος και κερδισμένος με την επιλογή μου, ελπίζω μακροχρόνια να μην υπάρχουν προβλήματα και φυσικά … να μην ανέβει πολύ η τιμή του αερίου!