Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Καταναλωση /100χλμ με LPG

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Καταναλωση /100χλμ με LPG

Δημοσίευσηαπό nikkokk » Κυρ 30 Μαρ, 2014 20:20

apagogeas έγραψε:Αντικειμενικά δεν είναι σωστός τρόπος αυτός γιατί τα ντεπόζιτα ποτέ δεν αδειάζουν 100% μέχρι τελευταίας σταγόνας ούτε και οι αντλίες που γεμίζουμε σταματάνε ακριβώς στο ίδιο σημείο, είτε είναι LPG είτε βενζίνη.............. Η μόνη πραγματικά αξιόπιστη μέτρηση είναι συνολικά χιλιόμετρα/συνολικά λίτρα κάθε καυσίμου και να περιλαμβάνει μερικά γεμίσματα σε κάθε καύσιμο για τον παραπάνω λόγο.

Πολύ σωστό. Και όσο μεγαλύτερο το δείγμα (περισσότερα χλμ και περισσότερα γεμίσματα) τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια θα έχει η μέτρηση.
Να σημειωθεί πως δεν έχει ιδιέταιρη σημασία να φουλάρουμε κάθε φορά το ντεπόζιτο. Σημασία έχει να καταγράφουμε λίτρα και χιλιόμετρα κάθε γεμίσματος, να ξεκινήσουμε τη μέτρηση με γεμάτο ρεζερβουάρ και να γεμίζουμε πλήρως όταν πρόκειται να κάνουμε υπολογισμό κατανάλωσης. Ένα excelάκι είναι ότι πρέπει δηλαδή.
Opel Zafira 1.8 mod 2001 - 125 PS (Z18XE) - Landi Renzo Omegas Evo
nikkokk

Δημοσιευσεις: 86

Δημοσίευσηαπό fokion » Κυρ 30 Μαρ, 2014 21:36

Προσωπικά απο το να "ξεψυριζω τη μαϊμου" ξεψυριζα ενα τετοιο στο Λουτρακι....

Εικόνα
ΚΙΑ SPORTAGE 1 - Σύστημα PLATINCA - 100.000 χλμ.
Άβαταρ μέλους
fokion

Δημοσιευσεις: 2253

Δημοσίευσηαπό mudkia » Κυρ 30 Μαρ, 2014 22:13

Ετσι :thumbup: :thumbup: :thumbup: καλο το ακροπολις... αλλα εεε πως να το κανουμε θελει και αυτό το μεζε του ;) ;) ;) :lol: :lol: :lol: :lol:
KIA sportage BRC στο αυτοματο και αλαδοτο
Άβαταρ μέλους
mudkia

Δημοσιευσεις: 185

Δημοσίευσηαπό valsam » Κυρ 30 Μαρ, 2014 23:08

apagogeas έγραψε:
valsam έγραψε:Ο πιο σωστος τροπος φιλε για να μετρησεις την καταναλωση που εχεις με υγραεριο ειναι ενας και αυτος ειναι ειμαι ζινγκα μεχρι τα αυτια γεματος βενζινη και στεγνος μεχρι πατο υγραεριο,π.χ βαζω ενα 20ρικο υγραεριο και βλεπω ποσα χιλιομετρα εχω κανει μεχρι να μην γυρναει ξανα με τιποτα στο υγραεριο το αυτοκινητο και ξαναγεμιζω μεχρι τ'αυτια το ντεποζιτο ης βενζινης ετσι λεω π.χ εκανα 200 χλμ και εκαψα 22,2 λιτρα υγραεριο και 1,3 λιτρα βενζινη δηλ. συνολικα 23,5 λιτρα καυσιμα για 200 χλμ δηλ. 11,75 λιτρα τα 100 μ.ο, που αλλοτε μπορει να ειναι 100 τα χλμ που μπορει να μας βγαλει λογο οτι εγιναν ολα μεσα στην πολη αλλωτε 220-250 γιατι εγιναν με 80-90 και εκτη στο περιφερειακο!

Αντικειμενικά δεν είναι σωστός τρόπος αυτός γιατί τα ντεπόζιτα ποτέ δεν αδειάζουν 100% μέχρι τελευταίας σταγόνας ούτε και οι αντλίες που γεμίζουμε σταματάνε ακριβώς στο ίδιο σημείο, είτε είναι LPG είτε βενζίνη. Ναι μεν είναι το πιο απλό αυτό αλλά δεν είναι ακριβές, μόνο αν γίνουν μερικά γεμίσματα το λάθος κάθε τέτοιου πλήρους γεμίσματος απορροφάται στις μετρήσεις. Η μόνη πραγματικά αξιόπιστη μέτρηση είναι συνολικά χιλιόμετρα/συνολικά λίτρα κάθε καυσίμου και να περιλαμβάνει μερικά γεμίσματα σε κάθε καύσιμο για τον παραπάνω λόγο.

Tι λ ετε ρε παιδια?
Εγω οταν λεω γεμιζω μεχρι τα αυτια ενοω οτι εγω με τα χερακια μου γεμιζω μεχρι εκει που βιδωνει η ταπα του ρεζερβουαρ ,την αφηνω να ξεαφρισει και να κατσει την βενζινη και γεμιζω μεχρι πανω πριν κανει υπερχειληση κανω μετα Χ χιλιομετρα και ξανα εγω ο ιδιος στην ιδια αντλια κανω ξανα το ιδιο γεμισμα με τα χερακια μου, ετσι ουτε 5 ml δεν γινετε να ξεφυγω στην ποσοτητα,!
Και στο υγραεριο το αφηνω να αδειασει εως οτου μετα απο επανελλημενα μπιπ-μπιπ να μην γυρναει ξανα στο υγραεριο βαζω 20 λιτρα π.χ και μετραω τα χλμ που εβγαλαν αυτα τα 20 λιτρα μεχρι ξανα να μην ξαναγυναει στο υγραεριο απο τα μπιπ-μπιπ!
valsam

Δημοσιευσεις: 1395

Δημοσίευσηαπό apagogeas » Δευτ 31 Μαρ, 2014 01:36

valsam έγραψε:Tι λ ετε ρε παιδια?
Εγω οταν λεω γεμιζω μεχρι τα αυτια ενοω οτι εγω με τα χερακια μου γεμιζω μεχρι εκει που βιδωνει η ταπα του ρεζερβουαρ ,την αφηνω να ξεαφρισει και να κατσει την βενζινη και γεμιζω μεχρι πανω πριν κανει υπερχειληση κανω μετα Χ χιλιομετρα και ξανα εγω ο ιδιος στην ιδια αντλια κανω ξανα το ιδιο γεμισμα με τα χερακια μου, ετσι ουτε 5 ml δεν γινετε να ξεφυγω στην ποσοτητα,!

Δε θέλω να σε δυσαρεστήσω αλλά με ένα γέμισμα έχεις γενικά λάθος μετρήσεις, ένα ποσοστο σφάλματος για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και της διαφοράς θερμοκρασίας, πίεσης κτλ στα οποία φυσικά δεν έχεις τον έλεγχο. Ο μόνος λόγος που χρειάζονται περισσότερα γεμίσματα είναι για να συγκλίνει ο υπολογισμός στη πραγματική τιμή μέσης κατανάλωσης, κάθε επιπλέον γέμισμα εξαλείφει μέρος του σφάλματος και ασυμπτωτικά τείνει στη πραγματική μέση τιμή.

valsam έγραψε:Και στο υγραεριο το αφηνω να αδειασει εως οτου μετα απο επανελλημενα μπιπ-μπιπ να μην γυρναει ξανα στο υγραεριο βαζω 20 λιτρα π.χ και μετραω τα χλμ που εβγαλαν αυτα τα 20 λιτρα μεχρι ξανα να μην ξαναγυναει στο υγραεριο απο τα μπιπ-μπιπ!

Αυτό είναι ακόμα πιο ανακριβές από ότι στη βενζίνη. Θεωρείς ότι όταν κάνει μπιπ-μπιπ δεν έχει μείνει σταγόνα μέσα. Αυτό δεν ισχύει όπως και δεν ισχύει ότι το μπιπ-μπιπ θα το κάνει πάντα με την ίδια εναπομείνουσα ποσότητα που στους υπολογισμούς σου θεωρείς ότι καταναλώθηκε όλο! Εδώ υποχρεωτικά χρειάζεται μερικά πλήρη γεμίσματα για να βγάλεις σωστή τιμή.

Ο σωστός τρόπος είναι:
1) πλήρες γέμισμα σε συγκεκριμένη αντλία
2) οδηγούμε όσα χιλιόμετρα θέλουμε, ξαναγεμίζουμε έστω και μερικώς μερικές φορές, δεν έχει σημασία αν γίνουν πλήρη γεμίσματα σαν ενδιάμεσα στάδια
3) μετά από θεωρητικά 3-4 και παραπάνω γεμίσματα, πάμε στην ίδια αντλία και γεμίζουμε πλήρως και υπολογίζουμε χιλιόμετρα/συνολικά λίτρα.
apagogeas

Δημοσιευσεις: 385

Δημοσίευσηαπό valsam » Δευτ 31 Μαρ, 2014 02:43

apagogeas μα και φυσικα με ενα γεμισμα δεν γινετε σωστη μετρηση που το ειπα αυτο?
Αυτος ο τροπος που λεω μεχρι τ'αυτια εχει γινει απειρες φορες απο εμενα για να βγουν σωστα τα νουμερα!
Και παλι με το υγραεριο που ειπα οτι δεν χρειάζεται μερικά πλήρη γεμίσματα για να βγάλεις σωστή τιμή?
Οσο για το υγραεριο που λες ο πιο λαθος τροπος που μπορει κανεις να κανει μετρηση ειναι ο τροπος που προτεινεις φιλε,δηλ. να πάμε στην ίδια αντλία και γεμίζουμε πλήρως και υπολογίζουμε χιλιόμετρα/συνολικά λίτρα ειναι Χ με κεφαλαια γιατι οπτι να'ναι παιρνει καθε φορα η ανλια ,γιατι στην ιδια αντλια εχει τυχει να γεμισω με 34 εως και 39 λιτρα!
valsam

Δημοσίευσηαπό apagogeas » Δευτ 31 Μαρ, 2014 03:19

valsam έγραψε:...γιατι στην ιδια αντλια εχει τυχει να γεμισω με 34 εως και 39 λιτρα!

Ακριβώς αυτό είναι που ασυμπτωτικά "διορθώνεται" με τα παραπάνω γεμίσματα. Να στο πω πιο απλά, αν έκανες ένα γέμισμα και θα έπρεπε να βάλει Χ λίτρα και η αντλία έβαλε πχ 5 λίτρα παραπάνω, το λάθος σου είναι 5/Χ. Αν έχεις κάνει ήδη μερικά γεμίσματα που είναι Υ λίτρα σύνολο και στο τελευταίο πας να γεμίσεις και η ανλτία κάνει πάλι 5 λίτρα λάθος, το λάθος σου είναι 5/Υ, όπου Υ > Χ, άρα μικρότερο λάθος παρόλο που το σφάλμα στην αντλία είναι το ίδιο. Όσο μεγαλύτερο το Υ (δηλαδή περισσότερα γεμίσματα), τόσο μικρότερο το σφάλμα.

Αν θέλεις να κάνεις σωστές μετρήσεις στο μέτρο του δυνατού, δυστυχώς δε μπορείς να αποφύγεις τη διαδικασία να γεμίσεις μερικές φορές το ντεπόζιτο πριν κάνεις τον υπολογισμό. Απλά μαθηματικά είναι, τώρα αν φτάνουν 3-4 γεμίσματα αντί πχ 10 είναι άλλη συζήτηση, εξαρτάται το αρχικό ποσοστό λάθους που μπορείς να έχεις και στο LPG πρέπει να είναι χειρότερο από της βενζίνης εξού και η ανάγκη για ακόμα περισσότερα γεμίσματα για να βγουν αξιόπιστες μετρήσεις.

Σημείωση: Αν έχεις κάνει τις μετρήσεις σου αρκετές φορές με τη μέθοδό σου και έβγαλες μέσο όρο, θεωρητικά η μέθοδός σου είναι ισοδύναμη. Εγώ σχολιάζω για μετρήσεις που γίνονται με ένα και μόνο ντεπόζιτο σε γέμισμα (ή άδειασμα). Το ιδιο κάνεις με την αντίθετη μορφή βασικά, αντί για "πλήρες" γέμισμα, κάνεις "πλήρες" άδειασμα. Και οι δύο προσεγγίσεις υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα πάνω κάτω.
apagogeas

Δημοσιευσεις: 385

Δημοσίευσηαπό papoys » Δευτ 31 Μαρ, 2014 08:09

fokion έγραψε:Προσωπικά απο το να "ξεψυριζω τη μαϊμου" ξεψυριζα ενα τετοιο στο Λουτρακι....

Εικόνα

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το συγκεκριμένο μέτρημα. :thumbup:

Ασφαλέστατο και πάντα αλάνθαστο. :D :D

Ειδικά σν συνοδεύεται και απόκαλό ντόπιο κρασί. 8-)
opel vectra 1,6 με emmegas (πριν zanardi) 219.000 χιλ. με lpg και 347.000 στο κοντέρ
Άβαταρ μέλους
papoys

Δημοσιευσεις: 1960

Δημοσίευσηαπό nikkokk » Δευτ 31 Μαρ, 2014 12:15

apagogeas έγραψε:Αν θέλεις να κάνεις σωστές μετρήσεις στο μέτρο του δυνατού, δυστυχώς δε μπορείς να αποφύγεις τη διαδικασία να γεμίσεις μερικές φορές το ντεπόζιτο πριν κάνεις τον υπολογισμό. Απλά μαθηματικά είναι, τώρα αν φτάνουν 3-4 γεμίσματα αντί πχ 10 είναι άλλη συζήτηση.

Όσα περισσότερα τα γεμίσματα (και συνεκδοχικά και τα χιλιόμετρα) τόσο μικρότερο το σφάλμα μέτρησης, τόσο ακριβέστερο το αποτέλεσμα.
Και βέβαια συμπεριλαμβάνει ΟΛΕΣ τις συνθήκες οδήγησης - είναι δηλαδή πραγματικός Μ.Ο. κατανάλωσης !
Opel Zafira 1.8 mod 2001 - 125 PS (Z18XE) - Landi Renzo Omegas Evo
nikkokk

Δημοσιευσεις: 86

Δημοσίευσηαπό valsam » Δευτ 31 Μαρ, 2014 14:02

nikkokk έγραψε:
apagogeas έγραψε:Αν θέλεις να κάνεις σωστές μετρήσεις στο μέτρο του δυνατού, δυστυχώς δε μπορείς να αποφύγεις τη διαδικασία να γεμίσεις μερικές φορές το ντεπόζιτο πριν κάνεις τον υπολογισμό. Απλά μαθηματικά είναι, τώρα αν φτάνουν 3-4 γεμίσματα αντί πχ 10 είναι άλλη συζήτηση.

Όσα περισσότερα τα γεμίσματα (και συνεκδοχικά και τα χιλιόμετρα) τόσο μικρότερο το σφάλμα μέτρησης, τόσο ακριβέστερο το αποτέλεσμα.
Και βέβαια συμπεριλαμβάνει ΟΛΕΣ τις συνθήκες οδήγησης - είναι δηλαδή πραγματικός Μ.Ο. κατανάλωσης !

Στο οτι πρεπει να γινουν πολλα γεμισματα για να γινει σωστη μετργση σε αυτο δεν διαφωνει κανεις μας πιστευω,σε αυτο που διαφωνω ειναι οτι ειναι λαθος να μετραμε με τον τροπο γεμιζω κανω Χ χιλομετρα και ξαναγεμιζω και βλεπω ποσα λιτρα πηρε,δηλ. εγω λεω δεν χρειαζετε να γεμισω ξανα για να δω την καταναλωση,δηλ. η μετρηση πρεπει να γινετε μεχρι να στεγνωσει απο υγραεριο η δεξαμενη,εβαλα π.χ 30 λιτρα και με πηγαν τοσα χλμ.
valsam

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 29 επισκέπτες