Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

LPG και λιπανση βαλβιδων

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: LPG και λιπανση βαλβιδων

Δημοσίευσηαπό harmim » Δευτ 08 Απρ, 2013 17:16

hlias έγραψε:
LPGas έγραψε:Επαναλαμβάνω ότι ρυθμίζοντας στρατηγικά τους ψεκασμούς βενζίνης να γίνονται συναρτήσει υψηλού φορτίου και στρόφων, σε μεικτή οδήγηση η κατανάλωση βενζίνης δεν ξεπερνά τα 5lt/100lt υγραερίου ή τα 5lt ανά 1000χλμ για ένα αυτοκίνητο με 10lt/100km κατανάλωση.
Αν η οδήγηση γίνεται με το πόδι στο πάτωμα ή το cruise στην εθνική ξεπερνά μόνιμα τις 4.000rpm, τότε ναι η κατανάλωση βενζίνης θα αυξηθεί, αλλά θα αυξηθεί για πιο αποδοτική λίπανση και προστασία.
Έχουμε πολλά Toyota από 1400cc έως 2000cc με αυτολίπανση μέσω βενζίνης, και διανυθέντα χλμ 80.000 +, και στον έλεγχο διακένων βαλβίδων δεν έδειξαν σημάδια φθοράς.

ειναι κατα την αποψη μου ο πιο σωστος τροπος προστασιας της μηχανης, και εχει την επιλογη ο καθε οδηγος, αναλογα με το ποδι του να καψει η οχι βενζινα. σε αυτους με βαρυ ποδι προεχει η αξιοπιστια και ας χασει λιγο σε οικονομια.

Αυτος ο τροπος λιπανσης γινεται μονο στα κιτ της Brc 'η και σε αλλα?Συγκεκριμενα το κιτ της Europegas το κανει?
harmim

Δημοσιευσεις: 97

Δημοσίευσηαπό hlias » Δευτ 08 Απρ, 2013 17:31

Αυτος ο τροπος λιπανσης γινεται μονο στα κιτ της Brc 'η και σε αλλα?Συγκεκριμενα το κιτ της Europegas το κανει?[/quote]

γινεται στα κιτ που το λογισμικο τους βασιζεται στο προγραμμα της AEB π.χ. BRC, LOVATO TARTARINI κ.α. στο europegaz και σε μερικα αλλα πολωνεζικα δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα, αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλο το συγκεκριμενο κιτ, απλα αν εχεις ευαισθητο κινητηρα και θελεις λιπαση θα πας υποχρεωτικα σε λαδιερα ή tunap στην δεξαμενη αεριου.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό harmim » Δευτ 08 Απρ, 2013 17:55

οκ σε ευχαριστω πολυ
harmim

Δημοσιευσεις: 97

Δημοσίευσηαπό manoliss » Τρί 09 Απρ, 2013 11:07

kostmatin έγραψε:Επειδη θελω να ενεργοποιησω τον ψεκασμο βενζινης για λειτουργια λιπανσης και δεν εχω καταλαβει ακριβως πως γινεται,γι'αυτο το λογο και ρωτησα.Εκτος απο το να ενεργοποιησω την επιλογη για ψεκασμο βενζινης στο F2 του Lovato,με τις αντιστοιχες υποεπιλογες που εχει που ρωτησα σε προηγουμενο μηνυμα μου,πρεπει να παρεμβω και στον χαρτη?

οχι γιατι απο την στιγμη που το αμαξι γυριζει βενζινα πχ πανω απο τις 4000 στροφες πλεον απο εκει και πανω δεν εχει να κανει το συστημα υγραεριου τιποτα....
- Citroen Xantia 1600cc 8v mod 1999
- Citroen Xsara 1400cc 8V mod 2003
Lovato Fast & Easy
manoliss

Δημοσιευσεις: 715

Δημοσίευσηαπό Qgas » Τρί 09 Απρ, 2013 16:07

harmim έγραψε:
hlias έγραψε:
LPGas έγραψε:Επαναλαμβάνω ότι ρυθμίζοντας στρατηγικά τους ψεκασμούς βενζίνης να γίνονται συναρτήσει υψηλού φορτίου και στρόφων, σε μεικτή οδήγηση η κατανάλωση βενζίνης δεν ξεπερνά τα 5lt/100lt υγραερίου ή τα 5lt ανά 1000χλμ για ένα αυτοκίνητο με 10lt/100km κατανάλωση.
Αν η οδήγηση γίνεται με το πόδι στο πάτωμα ή το cruise στην εθνική ξεπερνά μόνιμα τις 4.000rpm, τότε ναι η κατανάλωση βενζίνης θα αυξηθεί, αλλά θα αυξηθεί για πιο αποδοτική λίπανση και προστασία.
Έχουμε πολλά Toyota από 1400cc έως 2000cc με αυτολίπανση μέσω βενζίνης, και διανυθέντα χλμ 80.000 +, και στον έλεγχο διακένων βαλβίδων δεν έδειξαν σημάδια φθοράς.

ειναι κατα την αποψη μου ο πιο σωστος τροπος προστασιας της μηχανης, και εχει την επιλογη ο καθε οδηγος, αναλογα με το ποδι του να καψει η οχι βενζινα. σε αυτους με βαρυ ποδι προεχει η αξιοπιστια και ας χασει λιγο σε οικονομια.

Αυτος ο τροπος λιπανσης γινεται μονο στα κιτ της Brc 'η και σε αλλα?Συγκεκριμενα το κιτ της Europegas το κανει?

Oχι ακόμα της europegas αλλά σύντομα θα το κάνει από οτι ξέρουμε σιγουρα το κανουν τα κιτ της AEB που τοποθετουμε εμεiς και ολα τα κιτ βασισμενα σε αυτήν. ( lovato zavoli κτλ )
QGAS LPG CENTER ATHENS
http://www.qgas.gr
210 9420594
Αμφιθεας και Ορφέως 45 Παλαιό Φάληρο
Άβαταρ μέλους
Qgas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2696

Δημοσίευσηαπό manoliss » Τετ 10 Απρ, 2013 08:04

manoliss έγραψε:
kostmatin έγραψε:Επειδη θελω να ενεργοποιησω τον ψεκασμο βενζινης για λειτουργια λιπανσης και δεν εχω καταλαβει ακριβως πως γινεται,γι'αυτο το λογο και ρωτησα.Εκτος απο το να ενεργοποιησω την επιλογη για ψεκασμο βενζινης στο F2 του Lovato,με τις αντιστοιχες υποεπιλογες που εχει που ρωτησα σε προηγουμενο μηνυμα μου,πρεπει να παρεμβω και στον χαρτη?

οχι γιατι απο την στιγμη που το αμαξι γυριζει βενζινα πχ πανω απο τις 4000 στροφες πλεον απο εκει και πανω δεν εχει να κανει το συστημα υγραεριου τιποτα....

εαν ομως θες ψεκασμο βενζινας καθαρα για λογους λιπανσης ναι τοτε πρεπει να παρεμβεις στον χαρτη πιθανον να κατεβασεις λιγο τα μς περισσοτερες λεπτομερειες τα παιδια που ξερουν περισοτερα
- Citroen Xantia 1600cc 8v mod 1999
- Citroen Xsara 1400cc 8V mod 2003
Lovato Fast & Easy
manoliss

Δημοσιευσεις: 715

Δημοσίευσηαπό iamosgr » Κυρ 14 Απρ, 2013 00:42

Καλησπέρα σε όλους . Εχω Renault Scenic II 2005 με συστημα Prins VSI . Όταν έκανα την εγκατασταση το 09-2010 110.000χλμ έβαλα λαδιέρα .Βεβαια ποτέ δεν δούλεψε σωστα γιατι πάντα εχανε το "χρονισμο" .Αντι για τρεις σταγόνες το λεπτο(ετσι μου ειχαν πει) δεν πεταγε τιποτα.Όσες φορες και να το ρυθμιζα αυτο πάλι τα δικα του . Οποτε σταματησα να ασχολουμαι. Μετα απο 73.000χλμ το μπουκαλακι ειναι στο 1/3 αρα εκανα τα περισσοτερα χωρίς λαδιερα .Προς το παρόν δεν έχω παθει ακόμα ζημιά . Τώρα έμαθα για μια καινουργια την valvecare και προβληματίζομαι εαν όντως χρειαζεται ή οχι?
iamosgr

Δημοσιευσεις: 10

Δημοσίευσηαπό labros » Κυρ 14 Απρ, 2013 10:08

iamosgr έγραψε:Καλησπέρα σε όλους . Εχω Renault Scenic II 2005 με συστημα Prins VSI . Όταν έκανα την εγκατασταση το 09-2010 110.000χλμ έβαλα λαδιέρα .Βεβαια ποτέ δεν δούλεψε σωστα γιατι πάντα εχανε το "χρονισμο" .Αντι για τρεις σταγόνες το λεπτο(ετσι μου ειχαν πει) δεν πεταγε τιποτα.Όσες φορες και να το ρυθμιζα αυτο πάλι τα δικα του . Οποτε σταματησα να ασχολουμαι. Μετα απο 73.000χλμ το μπουκαλακι ειναι στο 1/3 αρα εκανα τα περισσοτερα χωρίς λαδιερα .Προς το παρόν δεν έχω παθει ακόμα ζημιά . Τώρα έμαθα για μια καινουργια την valvecare και προβληματίζομαι εαν όντως χρειαζεται ή οχι?

Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη από της βενζίνης. Άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια δεν υφίσταται. Επίσης το ζήτημα ξηρή και υγρή καύση είναι λάθος. Δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία της χημείας τέτοιοι όροι. Το πρόβλημα του υγραερίου είναι στο χρόνο καύσης. Είναι πιο βραδύκαυστο από τη βενζίνη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στιγμή που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής να μην έχει ολοκληρωθεί η καύση του με αποτέλεσμα αυτές να τρώνε ένα θερμό κύμα. Αυτή η διαφορά γίνεται μεγαλύτερη στις υψηλές στροφές. Δυστυχώς οι χρόνοι που ανοιγοκλίνουν οι βαλβίδες και δίνουν σπινθήρα τα μπουζί (αβάνς) είναι φτιαγμένα για βενζίνη και δε μπορεί ο εγκαταστάτης να επέμβει σε αυτούς. Με ήπια οδήγηση και σωστή ρύθμιση του συστήματος η φθορά αυτή καθυστερεί. Υπάρχουν αμάξια με σκληρές βαλβίδες που αντέχουν και άλλα πιο ευαίσθητα. για αυτό μας λένε με το γκάζι μην οδηγείτε στα κόκκινα.
Το "λάδι" τώρα που βάζουμε στις λαδιέρες δεν είναι για "λίπανση" αυτό καθεαυτό. Από ότι έχω διαβάσει επάνω περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, συστατικά δηλαδή της βενζίνης. προφανώς και διάφορα αντιτριβικά πρόσθετα που δεν τα αναγράφει. Όπως το καταλαβαίνω εγώ μπαίνοντας μέσα στον κύλινδρο μαζί με το υγρέριο επιταχύνει λίγο την καύση του. Το κάνει δηλαδή να "μοιάζει" πιο πολύ στη βενζίνη. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Θα πρέπει όμως η ποσότητα του να είναι ανάλογη της υποδύναμης - κυβισμού και των στροφών του κινητήρα κάτι που η απλή μηχανική λαδιέρα δεν το καταφέρνει (το αντίθετο μάλιστα ψεκάζει πιο πολύ στο ρελαντί) και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ηλεκτρονική. Άρα οι απλές μηχανικές λαδιέρες έχουν αυτό το πρόβλημα που ανέφερες και κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρουν τίποτα. Από την άλλη μια ηλεκτρονική όπως το valvecare ή το flashlube κοστίζουν γύρω στα 300 ευρώ. Κοιτάς αν το αμάξι σου είναι ευαίσθητο και την τσέπη σου και αποφασίζεις.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό hlias » Κυρ 14 Απρ, 2013 10:52

Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη από της βενζίνης. Άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια δεν υφίσταται. Επίσης το ζήτημα ξηρή και υγρή καύση είναι λάθος. Δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία της χημείας τέτοιοι όροι. Το πρόβλημα του υγραερίου είναι στο χρόνο καύσης. Είναι πιο βραδύκαυστο από τη βενζίνη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στιγμή που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής να μην έχει ολοκληρωθεί η καύση του με αποτέλεσμα αυτές να τρώνε ένα θερμό κύμα. Αυτή η διαφορά γίνεται μεγαλύτερη στις υψηλές στροφές. Δυστυχώς οι χρόνοι που ανοιγοκλίνουν οι βαλβίδες και δίνουν σπινθήρα τα μπουζί (αβάνς) είναι φτιαγμένα για βενζίνη και δε μπορεί ο εγκαταστάτης να επέμβει σε αυτούς. Με ήπια οδήγηση και σωστή ρύθμιση του συστήματος η φθορά αυτή καθυστερεί. Υπάρχουν αμάξια με σκληρές βαλβίδες που αντέχουν και άλλα πιο ευαίσθητα. για αυτό μας λένε με το γκάζι μην οδηγείτε στα κόκκινα.
Το "λάδι" τώρα που βάζουμε στις λαδιέρες δεν είναι για "λίπανση" αυτό καθεαυτό. Από ότι έχω διαβάσει επάνω περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, συστατικά δηλαδή της βενζίνης. προφανώς και διάφορα αντιτριβικά πρόσθετα που δεν τα αναγράφει. Όπως το καταλαβαίνω εγώ μπαίνοντας μέσα στον κύλινδρο μαζί με το υγρέριο επιταχύνει λίγο την καύση του. Το κάνει δηλαδή να "μοιάζει" πιο πολύ στη βενζίνη. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Θα πρέπει όμως η ποσότητα του να είναι ανάλογη της υποδύναμης - κυβισμού και των στροφών του κινητήρα κάτι που η απλή μηχανική λαδιέρα δεν το καταφέρνει (το αντίθετο μάλιστα ψεκάζει πιο πολύ στο ρελαντί) και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ηλεκτρονική. Άρα οι απλές μηχανικές λαδιέρες έχουν αυτό το πρόβλημα που ανέφερες και κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρουν τίποτα. Από την άλλη μια ηλεκτρονική όπως το valvecare ή το flashlube κοστίζουν γύρω στα 300 ευρώ. Κοιτάς αν το αμάξι σου είναι ευαίσθητο και την τσέπη σου και αποφασίζεις.[/quote]

οταν υπαρχει στην εισαγωγη μεγαλυτερη ροη αερα δεν παρασερνει μαζι της και μεγαλυτερη ποσοτητα υγρου απο την λαδιερα ?
πριν βιαστεις να βρεις το λαθος σκεψου οτι οταν η σωληνα της εξατμισης εχει μια μικρη τρυπα, οταν κρατας το γκαζι σταθερο στις 3000στροφες ή 5000στροφες απο αυτη την τρυπα ρουφαει αερα και δεν βγαζει καυσαεριο, μπορεις ευκολα να το διαπιστωσεις με ενα τσιγαρο (σηκωσε ενα αυτοκινητο που η εξατμιση του χανει λιγο βαλε καποιον να μαρσαρει και κρατα ενα αναμενο τσιγαρο κοντα στην τρυπα, θα δεις οτι η τρυπα ρουφαει τον καπνο του τσιγαρου).
σιγουρα η ηλεκτρονικη λαδιερα εχει μεγαλυτερη ακριβια απο την απλη, αλλα το οτι η απλη ψεκαζει μονο στο ρελαντι ειναι ενας μυθος, ψεκαζει και αυτη παντου μεσω της ροης του εισερχομενου αερα.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό rover214 » Κυρ 14 Απρ, 2013 11:12

Καλησπέρα.Λοιπόν θα μπω κατευθείαν στο θέμα.Πρόσφατα κοιτούσα τα υποκατάστατα μολύβδου που υπάρχουν (αυτά τα πρόσθετα που ρίχνεις στην αμόλυβδη για να γίνεται σαν σούπερ) γιατί το παλιό κουρευτικό του κήπου καίει σούπερ.Αυτά τα πρόσθετα υποτίθεται ότι αναλαμβάνουν να κάνουν τη δουλειά που έκανε πριν ο μόλυβδος, δηλαδή να "λιπαίνει" τις βαλβίδες, χωρίς όμως τα άσχημα του μόλυβδου.Και αναρωτήθηκα λοιπόν αν θα μπορούσα να ρίξω από αυτό το υγρό στο αυτοκίνητο στη βενζίνη ώστε να έχω αν γίνεται την προστασία αυτή που υπόσχεται για τις βαλβίδες (και μέσω φυσικά του μεικτού ψεκασμού που έχω ενεργοποιημένου για τις ψηλές στροφές).Το υγρό αυτό λέει το αραιώνεις με αναλογία 1ml ανά λίτρο καυσίμου.
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι :
1)Αξίζει?
2)Είναι ασφαλές για τον καταλύτη?
3)Μήπως αυτό το υγρό είναι το ίδιο με αυτό που μπαίνει στις λαδιέρες (μιας και λέει την ίδια αναλογία)?

Δεν καίγομαι να κάνω πειράματα(άλλωστε αν ήθελα θα είχα βάλει λαδιέρα), απλά πιο πολύ μου γεννήθηκε η απορία για το αν γίνεται.
Rover 214Si, Lovato Easy Fast χωρίς λαδιέρα
rover214

Δημοσιευσεις: 141

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 11 επισκέπτες