Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

LPG και λιπανση βαλβιδων

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Απ: LPG και λιπανση βαλβιδων

Δημοσίευσηαπό maevius » Κυρ 30 Σεπ, 2012 07:40

hristos74 έγραψε:Καλησπέρα παιδιά...

να κάνω μια ερώτηση...έχω καταλήξει σε ένα συνεργείο για να περάσω σύστημα υγραερίου (OMVL 4ης γενιάς σε PEUGEOT 308, 2008)...αυτό που με απασχολεί και θα ήθελα τη γνώμη όποιου γνωρίζει είναι το εξής: ο τεχνικός που θα μου το περάσει μου είπε ότι δεν τοποθετεί λαδιέρες άλλα τοποθετεί λάδι ψεκάζοντας το μέσα στο ρεζερβουάρ....κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται σε κάθε σέρβις....αυτό δεν με πειράζει...αυτό που με απασχολεί είναι κατά πόσο αυτό το λάδι (ή έστω κάποια ποσότητά του) θα φτάσει στον καταλύτη, πράγμα το οποίο είναι καταστροφικό....θα ήθελα πληροφορίες σχετικά...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Αυτο το υγρο δεν ειναι σιγουρα λαδι. Μπορει να στο ειπε ετσι για να μην καθεται να σου εξηγει. Αυτο ειναι ενα υγρο το οποιο δεν καιγεται αναμυγνειεται με το υγραεριο και οταν ψεκαζεται σε αερια μορφη απο τα μπεκ καθεται στις βαλβιδες και δημιουργει ενα φιλμ πανω τους για προστασια απο καψιμο σε υψηλες θερμοκρασιες. Καμμια σχεση με τιν καταλυτη.
OPEL INSIGNIA 1,8 (2009) με Zavoli
ΟPEL CORSA C 1.4 (2003) με Prins silverline
Άβαταρ μέλους
maevius

Δημοσιευσεις: 928

Re: LPG και λιπανση βαλβιδων

Δημοσίευσηαπό hristos74 » Τρί 02 Οκτ, 2012 12:04

Ευχαριστώ maevius
hristos74

Δημοσιευσεις: 6

Δημοσίευσηαπό boombastic » Παρ 09 Νοέμ, 2012 23:35

Δειτε μια εμπεριστατωμένη αποψη για την λαδιερα, δεν ξερω αν αναφερθηκε ποιο πανω...
http://www.youtube.com/watch?v=H2-1NJgtmuo&feature=player_embedded
boombastic

Δημοσιευσεις: 4

Re: Απ: LPG και λιπανση βαλβιδων

Δημοσίευσηαπό tsakozzz » Σάβ 10 Νοέμ, 2012 00:55

Ισα.
Με. 10 φορες

Στάλθηκε από το XT910 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2
Άβαταρ μέλους
tsakozzz

Δημοσιευσεις: 167

Δημοσίευσηαπό splitapsou » Κυρ 17 Φεβ, 2013 15:05

Επειδή το θέμα "λαδιερα" με έχει απασχολήσει και εμένα μιας και σκέφτομαι να εγκαταστήσω lpg στο αυτοκίνητο μου, κατέληξα στο εξής με τις λίγες γνώσεις που έχω. Το πρόβλημα ΑΝ το τονίζω ΑΝ δημιουργηθεί θα είναι στις βαλβίδες εξαγωγής.

Από την στιγμή λοιπόν που έχουμε καύση lpg με διάφορα στην θερμοκρασία καυσαεριων περίπου 200 βαθμούς πάνω από της βενζίνης, τα καυσαέρια που θα περάσουν από τις βαλβίδες εξαγωγής θα έχουν αυτή την αυξημένη θερμοκρασία. Το λάδι που θα περάσει μέσα στον θάλαμο καύσης από την λαδιερα θα καεί και αυτό μαζί με το lpg, οπότε στις βαλβίδες εξαγωγής θα καταλήξουν καυσαέρια με αυξημένη θερμοκρασία με πιθανές δυσάρεστες συνέπειες για τις βαλβίδες ούτως ή άλλως.

Οσο αφορά την υγρή καυση (wet combustion) και ξυρη (dry combustion) αυτό έχει να κάνει με το αν το καύσιμο στην αρχική του μορφή ήταν αέριο ή υγρό. Το αποτέλεσμα που παράγεται (θερμιδικη απόδοση και θερμοκρασία καταλοίπων) από αυτό το φαινόμενο (της καύσης του) έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που έχει η πρώτη ύλη και με την ταχύτητα με την οποία αναφλεγεται. Η καύση μια είναι και μοναδική το αποτέλεσμα αλλάζει.

Το συμπέρασμα μου είναι πως αν το μίγμα καυσίμου αέρα είναι σωστό χειμώνα καλοκαίρι (μιας και αναλόγως εποχής αλλάζει η ποσόστωση προπανίου βουτανιου από τις εταιρείες) και δεν είναι φτωχό τότε οι κίνδυνοι να "σπάσει" ο κινητήρας είναι περίπου οι ίδιοι. Αρα θέλει μεγάλη προσοχή στο κιτ που εγκαθίσταται ώστε να έχει σωστές προδιαγραφές και το λογισμικό του να μπορεί να συνεργάζεται με αυτό του αυτοκινήτου για να "καταλαβαίνει" ποιο είναι το σωστό μίγμα και να ρυθμίζει αντίστοιχα κάθε φορά. ;)
splitapsou

Δημοσιευσεις: 194

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Κυρ 17 Φεβ, 2013 17:29

splitapsou έγραψε:Από την στιγμή λοιπόν που έχουμε καύση lpg με διάφορα στην θερμοκρασία καυσαεριων περίπου 200 βαθμούς πάνω από της βενζίνης...

Πως το ξερεις αυτο το μετρησες με πυρομετρο ?
Οι περισσότεροι που εχουν μετρησει καυσαερια με σωστα ρυθμισμένο συστημα(ειτε υγρου ειτε αεριου ψεκασμου), δεν ειδαν διαφορα και οσοι ειδαν ηταν πολυ μικρη (μερικες δεκαδες βαθμους παραπανω). Αυξημενη θερμοκρασια λοιπον εχει οταν δεν ειναι το συστημα σωστα ρυθμισμένο ή οταν πας με το ποδι τερμα στο γκαζι(υψηλες στροφες).

splitapsou έγραψε:...θέλει μεγάλη προσοχή στο κιτ που εγκαθίσταται ώστε να έχει σωστές προδιαγραφές και το λογισμικό του να μπορεί να συνεργάζεται με αυτό του αυτοκινήτου για να "καταλαβαίνει" ποιο είναι το σωστό μίγμα και να ρυθμίζει αντίστοιχα κάθε φορά. ;)

Αυτο για να γινει πρεπει το συστημα να ειναι ποιοτικο και ο εγκαταστατης γνωστης. Διοτι πρεπει να μπορει να συνδεθει το συστημα υγραεριου με λ ή με obd θυρα. Απο κει και μετα βοηθα και ο εγκεφαλος του αμαξιου στη διορθωση. Αν δεν υπαρχουν αυτα, ειναι πολυ πιθανο να δυσλειτουργησει καποια στιγμη με μη ποιοτικο μιγμα.
ASTRA G 1.6 ΜΕ ICOM JTG LPG KIT
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσιευσεις: 1470

Δημοσίευσηαπό splitapsou » Κυρ 17 Φεβ, 2013 21:08

@astragjtg

Εδώ (και σε πολλές ακόμα πηγές απλά σου παραθέτω μια) είναι η θερμοκρασία που παράγει η καύση της βενζίνης.

http://hypertextbook.com/facts/2003/Sha ... pher.shtml

Και εδώ του lpg. ( δες την παράγραφο 1.2.3 flammability. )

http://www.iocl.com/products/lpgspecifications.pdf

Συμφωνώ απόλυτα για το ότι πρέπει να είναι εξειδικευμένο το λογισμικό του κιτ και θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την obd, με τον Λ πάλι που λες δεν έχει σχέση μιας και ότι διαβάζει ο Λ το στέλνει στον εγκέφαλο και άρα θα πρέπει το καλό κιτ να "κλέβει" αυτές τις πληροφορίες και αναλόγως να δίνει εντολή για το πόσο και με τι συχνότητα θα πρέπει να γινουν οι ψεκασμοί.

Το θέμα είναι πως τελικά από όσο μπορώ να καταλάβω οι λαδιερες μπορεί να μην προσφέρουν τίποτα ή μπορεί να προσφέρουν έστω και μια μικρή προστασία. Κανείς όμως δεν μπορεί να με πείσει μέχρι στιγμής πως μια λαδιερα μου "ψυχει" τα καυσαέρια πράγμα αδύνατο!

Αν θα βάλω; Το σκέφτομαι, εξαρτάται από το αν το προτείνει η εταιρεία που κατασκευάζει το κιτ που θα επιλέξω ώστε να έχουν την ευθύνη οι εγκαταστάτες για το αν θα μου συμβεί κάτι κακό...
splitapsou

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Κυρ 17 Φεβ, 2013 23:17

Οι γενικες πληροφοριες στις πηγες που αντιπαραβαλεις δεν λενε κατι(γιατι περα απο ελλιπείς) δεν σχετιζοται με το τι συμβαινει σε εναν κινητηρα εσωτερικης καυσης. Αν θυμαμαι καλα σε αυτο το θεμα εχει αναλυθει ξανα και ισως βρεις περισσοτερες πληροφοριες που ισως σε κατατοπισουν και για θερμοκρασιες και για λαδιερα. Παρτο απο την αρχη.

Βρηκα και αυτο το θαμμένο θεμα. Θα το βρεις ενδιαφερον viewtopic.php?f=14&t=897
ASTRA G 1.6 ΜΕ ICOM JTG LPG KIT
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσιευσεις: 1470

Δημοσίευσηαπό labros » Κυρ 17 Φεβ, 2013 23:54

Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη από της βενζίνης. Άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια δεν υφίσταται. Επίσης το ζήτημα ξηρή και υγρή καύση είναι λάθος. Δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία της χημείας τέτοιοι όροι. Το πρόβλημα του υγραερίου είναι στο χρόνο καύσης. Είναι πιο βραδύκαυστο από τη βενζίνη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στιγμή που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής να μην έχει ολοκληρωθεί η καύση του με αποτέλεσμα αυτές να τρώνε ένα θερμό κύμα. Αυτή η διαφορά γίνεται μεγαλύτερη στις υψηλές στροφές. Δυστυχώς οι χρόνοι που ανοιγοκλίνουν οι βαλβίδες και δίνουν σπινθήρα τα μπουζί (αβάνς) είναι φτιαγμένα για βενζίνη και δε μπορεί ο εγκαταστάτης να επέμβει σε αυτούς. Με ήπια οδήγηση και σωστή ρύθμιση του συστήματος η φθορά αυτή καθυστερεί. Υπάρχουν αμάξια με σκληρές βαλβίδες που αντέχουν και άλλα πιο ευαίσθητα. για αυτό μας λένε με το γκάζι μην οδηγείτε στα κόκκινα.
Το "λάδι" τώρα που βάζουμε στις λαδιέρες δεν είναι για "λίπανση" αυτό καθεαυτό. Από ότι έχω διαβάσει επάνω περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, συστατικά δηλαδή της βενζίνης. προφανώς και διάφορα αντιτριβικά πρόσθετα που δεν τα αναγράφει. Όπως το καταλαβαίνω εγώ μπαίνοντας μέσα στον κύλινδρο μαζί με το υγρέριο επιταχύνει λίγο την καύση του. Το κάνει δηλαδή να "μοιάζει" πιο πολύ στη βενζίνη. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Θα πρέπει όμως η ποσότητα του να είναι ανάλογη της υποδύναμης - κυβισμού και των στροφών του κινητήρα κάτι που η απλή μηχανική λαδιέρα δεν το καταφέρνει (το αντίθετο μάλιστα ψεκάζει πιο πολύ στο ρελαντί) και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ηλεκτρονική.
Ως φυσικός και χρήστης υγραερίου αυτά έχω καταλάβει από την ενασχόλησή μου με το forum αλλά και από άλλες πηγές. Για όποια λάθη κάνω ο διάλογος δεκτός.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό splitapsou » Δευτ 18 Φεβ, 2013 00:10

@astragjtg

Thnx για το link μου έλυσε αρκετές απορίες!

@labros

Σε ένα τέτοιο συμπέρασμα καταλήγω πως μόνο με ηλεκτρονική μπορείς να προσομοίωσεις την βενζίνη και γι αυτό σκέφτομαι κάτι τέτοιο ως λύση. Αλλά κανένας ακόμα και οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν δεν εγγυώνται τίποτα. Τέλος πάντων πιστεύω πως ψυχολογικά και μόνο κανε το καλύτερο που σε παίρνει με το πορτοφόλι σου και ο θεός να βάλει το χέρι του! O:-)
splitapsou

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 10 επισκέπτες