Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Μείωση θερμοκρασίας μοτέρ. Πώς;

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Μείωση θερμοκρασίας μοτέρ. Πώς;

Δημοσίευσηαπό billisdim » Παρ 03 Ιουν, 2011 01:42

Καλημέρα σε όλους.
Επειτα απο ωωωωωρες ολοκληρες αναγνωσης στο forum, ηρθε η ωρα να εκφρασω και γω κανα 2 αποριες μου.

Δεν θα αναφερθω στο θεμα ¨λιπανση βαλβιδων¨ γιατι εχει συζητηθει εκτενως και νομιζω οτι ο καθενας εχει σχηματισει τις αποψεις του.

Αυτο που με απασχολει (οπως και πολλους απο εσας πιστευω) ειναι το
ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ στον θαλαμο καυσης και στο μοτερ γενικοτερα,ωστε να αποφυγουμε τυχον ζημιες και να εξασφαλισουμε τη ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ του κινητηρα μας....

Μεχρι στιγμης, αυτο που κανω εγω, ειναι να πηγαινω χαλαραααααα με το αεριο, να μη το ¨σπαω¨ ειδικα 1ες 2ες καθως και στο ταξιδι να μην πηγαινω με πολλες στροφες στο στροφομετρο για πολλη ωρα(για να μην παθω αυτο που επαθε ο φιλος με το avensis).

Επισης καθαρισα προληπτικα το συστημα ψυξης του μοτερ και αντικαθεστησα το παραφλου με G12...

Τωρα.....

Αυτο που σκεφτομαι ειναι: Aξιζει να γινουν τα παρακατω,προκειμενου να πεσει η θερμοκρασια?
Και αμα γινουν, θα εχουν αποτελεσμα?

1) Σκεφτομαι να αλλαξω θερμοστατη στο ψυγειο,να βαλω χαμηλοτερο ωστε να ανοιγει ΠΧ στους 82' κελσιου αντι για τους 89' που ανοιγει τωρα.

2)Εχω ακουσει για τα μπουζια ιριδιου (συγκεκριμενα τα NGK LPG1-5) οτι ειναι πιο ψυχρα απο τα ¨μαμα¨.

3)Να ρυθμισω τον εγκεφαλο του υγραεριου (BRC) ωστε να ψεκαζει ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΩΝ ενα ποσοστο βενζινης ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το υγραεριο ωστε να ψυχονται καπως οι βαλβιδες.
(Απ'οσο μου ειπε ο εγκαταστατης μου, θα ψεκαζει περιπου 1λιτρο βενζινης στα 100χλμ).
Να σημειωσω οτι δεν με απασχολει καθολου το να ψεκαζει 1-2λιτρα βενζινη στα 100χλμ εφοσων αυτο γινεται για το ''ΚΑΛΟ'' του κινητηρα μακροπροθεσμα.

Αυτα απο μενα,
θελω να μου πειτε οι γνωστες αν εχουν καποια λογικη ολες αυτες οι ενεργειες καθως και αν θα ηταν φρονιμο να γινουν η οχι και για πιο λογο....

Ευχαριστω :thumbup:
billisdim

Δημοσιευσεις: 36

Re: ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΟΤΕΡ. ΠΩΣ?

Δημοσίευσηαπό fotisly » Παρ 03 Ιουν, 2011 02:54

:) συστημα λιπανσης ή καποιο προσθετο βαζεις? :D
το να κατεβασεις τους βαθμους απο θερμοστατες εμενα δεν μ φαινετε καλη ιδεα, δεν νομιζω αν ριξεις το νερο λιγους βαθμους θα καταφερεις κατι στο θαλαμο καυσης!!
αν ψεκαζει λιγο βενζινη παλι δεν νομιζω να κανεις κατι στο θεμα θερμοκρασιας,βεβαια τι σου ειπε και αυτος που τοποθετησες το συστημα!!
απλα καλο θα ηταν να μην το πας τερμα σε ανηφορες για ωρα και σε τελικες!!
εμενα ηταν ο μονος λογος που τοποθετησα υγρου ξεκασμου το θεμα θερμοκρασιων στο χωρο καυσης μιας και δουλευω κανονικα με 105-108 βαθμους στο νερο με βενζινη!!εκει ομως προκυπτει αλλο θεμα,οτι ψεκαζει περιπου στους -45 δλδ στο αλλο ακρο!!
icom jtg υγρου ψεκασμου,πλεον lovato σε αστρα h 1.8 140 hp
prins silverline2 skoda fabia 1.4 101 hp
fotisly

Δημοσιευσεις: 394

Δημοσίευσηαπό strofimios » Παρ 03 Ιουν, 2011 10:11

Μπορεις να ψαξεις το θεμα με το συνεργειο σου και να βαλεις βαλβιδες εξαγωγης νατριου.Ειναι σχετικα παλια τεχνολογια που τεινει να εγκαταληφθει αφου η τεχνολογια προχωραει και τα μεταλα γινονται καλυτερα,δεν χανεις ομως τιποτα με το ψαξιμο.
Jeep cherokee xj '01 2.5 με icom jtg
strofimios

Δημοσιευσεις: 73

Δημοσίευσηαπό billisdim » Παρ 03 Ιουν, 2011 14:49

fotisly έγραψε::) συστημα λιπανσης ή καποιο προσθετο βαζεις? :D
το να κατεβασεις τους βαθμους απο θερμοστατες εμενα δεν μ φαινετε καλη ιδεα, δεν νομιζω αν ριξεις το νερο λιγους βαθμους θα καταφερεις κατι στο θαλαμο καυσης!!
αν ψεκαζει λιγο βενζινη παλι δεν νομιζω να κανεις κατι στο θεμα θερμοκρασιας,βεβαια τι σου ειπε και αυτος που τοποθετησες το συστημα!!
απλα καλο θα ηταν να μην το πας τερμα σε ανηφορες για ωρα και σε τελικες!!
εμενα ηταν ο μονος λογος που τοποθετησα υγρου ξεκασμου το θεμα θερμοκρασιων στο χωρο καυσης μιας και δουλευω κανονικα με 105-108 βαθμους στο νερο με βενζινη!!εκει ομως προκυπτει αλλο θεμα,οτι ψεκαζει περιπου στους -45 δλδ στο αλλο ακρο!!

Δεν εχω βαλει μεχρι στιγμης κανενα προσθετο,αν και να σου πω την αμαρτια μου το σκεφτομαι σοβαρα για το tunap 164 που μπαινει μεσα στη δεξαμενη αεριου (ο εγκαταστατης μου που ειναι και αρκετα φιλος το χει βαλει στο δικο του (mercedes clk 200) ).

Τερμα δεν το παω το αμαξι ετσι κ αλλιως, ουτε σε ανηφορες ουτε τιποτα...
Τωρα οσων αφορα τον παραλληλο ψεκασμο βενζινης μαζι με το αεριο, νομιζω περισσοτερο καλο θα κανω παρα κακο..

Αλλα γι'αυτον τον λογο αλλωστε ανοιξα το θεμα, για να παρω γνωμες να δουμε τι ειναι καλυτερο ;)

strofimios έγραψε:Μπορεις να ψαξεις το θεμα με το συνεργειο σου και να βαλεις βαλβιδες εξαγωγης νατριου.Ειναι σχετικα παλια τεχνολογια που τεινει να εγκαταληφθει αφου η τεχνολογια προχωραει και τα μεταλα γινονται καλυτερα,δεν χανεις ομως τιποτα με το ψαξιμο.

Το θεμα ειναι να μην ανοιξω καπακι ομως... Αλλιως το εχω ψαξει ηδη για πιο ενισχυμενες βαλβιδες εισαγωγης-εξαγωγης. Το Z14XEP ειναι αρκετα επιφοβο-ευαισθητο μοτερ (ειναι και στην black list σχεδον ολων των εταιριων υγραεριου), οποτε αν μπορουσα να αποφυγω το ανοιγμα κεφαλης θα ναι το καλυτερο. Δεν μπορω να εμπιστευτω απολυτα κανεναν ''μαστορα'' να βαλει χερι μεσα...
billisdim

Δημοσίευσηαπό strofimios » Παρ 03 Ιουν, 2011 15:11

Μπορεις να ρωτησεις για water ή methanol injection.Με την βενζινη λειτουργουν τελεια αλλα με το lpg δεν ξερω τι γινεται.
Jeep cherokee xj '01 2.5 με icom jtg
strofimios

Δημοσιευσεις: 73

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Παρ 03 Ιουν, 2011 17:38

Δεν εχει να κανει τιποτα η ψύξη του συστηματος απο το κυκλωμα του ψυγειου, με αυτο που ΙΣΩΣ να συμβαινει στο θαλαμο. Κατα την γνωμη μου, πρωτα σιγουρεύεσαι αν οντως κατι γινεται στα θαλαμο(π.χ. βαζεις αισθητηρα θερμοκρασιας στην εξαγωγη) και μετα βλεπεις τι μπορεις να κανεις. Αν οντως κατι μπορει να βοηθησει, αυτο ειναι η βενζινη.....η αρκετη βεζινη...και η λιπανση. Επισης καλος συνδιασμος ειναι λιγο βενζινη με προσθετα μεσα που τα εχεις ριξει στο ρεζερβουαρ της βενζινη πριν. Κατι αλλο ειναι η λιπανση αλλα για να εισαι σιγουρος οτι κανεις κατι(και οχι μονο για ψιχολογικους λογους...)βαζεις λαδιερα που ριχνει λαδακι ξεχωριστα ΚΑΙ στους 4 κυλίνδρους αλλα αυτο κοστιζει....
ASTRA G 1.6 ΜΕ ICOM JTG LPG KIT
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσιευσεις: 1470

Δημοσίευσηαπό DaKancho » Παρ 03 Ιουν, 2011 19:02

Για να λειτουργεί το σύστημα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες χρειάζεται χάρτης ανάφλεξης (προπορείας σπινθήρα) με τιμές για υγραέριο, ώστε αυτό να καίγεται μέσα στο θάλαμο καύσης με κλειστές τις βαλβίδες, έτσι η παραγόμενη θερμότητα μπορεί να απαχθεί από τμήματα του κινητήρα που έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό.

Η υπερθέρμανση αφορά όχι μεγαλύτερη παραγόμενη θερμότητα, αλλά διαφορετική κατανομή της απόθεσης θερμότητας σε τμήματα του κινητήρα, άρα δεν χρειάζεται κάποια μετατροπή στο κύκλωμα ψύξης, το οποίο ΔΕΝ παραλαμβάνει όλη τη θερμότητα όταν καίμε υγραέριο, εκτός αν έχουμε χάρτη ανάφλεξης υπολογισμένο για υγραέριο.

Αυτό είναι εφικτό να γίνει, τότε ο χάρτης ανάφλεξης (προπορείας σπινθήρα) βενζίνης θα είναι λάθος, άρα θέλουμε δυο χάρτες ανάφλεξης με αυτόματη (ή και χειροκίνητη) εναλλαγή.
Υπέρμαχος της άμεσης ποινικοποίησης της βλακείας. Συμπεριλαμβάνονται και οι επιδειξίες.
Άβαταρ μέλους
DaKancho

Δημοσιευσεις: 283

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Παρ 03 Ιουν, 2011 20:36

Σωστός αλλά το πρόγραμμα για διαφορετικό αβανς ίσως κοστίσει περισσότερο και από το σύστημα υγραερίου... Χώρια που θα υπάρχει μετά θέμα όταν θα δουλευει βενζίνη
ASTRA G 1.6 ΜΕ ICOM JTG LPG KIT
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσιευσεις: 1470

Δημοσίευσηαπό DaKancho » Παρ 03 Ιουν, 2011 22:45

Όπως έγραψα παραπάνω, αν φτιάξουμε χάρτη ανάφλεξης υγραερίου τότε αυτός είναι λάθος για τη βενζίνη, ιδανικά θέλουμε δυο χάρτες (όμως μόνο ένας πρέπει να κατασκευαστεί, ο άλλος ήδη υπάρχει) με αυτόματη ή και χειροκίνητη εναλλαγή.

Το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλό αν πάμε να το κάνουμε σε μπουτίκ όπου περιμένουν όλη μέρα να μπει κανένα κορόιδο να το γδύσουν (και να πληρώσουν το νοίκι τους, το ΤΕΒΕ τους, τη δόση για το αμάξι τους, τις διακοπές που θα πάνε με τη γκόμενά τους κτλ), αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό.

Για αυτοκίνητα σε εργοστασιακή κατάσταση ο χάρτης που θα κατασκευαστεί έχει εφαρμογή σε όλα τα ίδια αυτοκίνητα, άρα έχουμε πολύ μεγάλη διάχυση του κόστους ανάπτυξης και επομένως η τελική τιμή για τον πελάτη μπορεί να είναι πολύ χαμηλή. Η δυνητική βάση υποψήφιων πελατών (παγκόσμια) είναι ήδη μεγάλη, αυτό που λείπει είναι η γνώση (στο μέσο υποψήφιο πελάτη) περί του τι είναι ο χάρτης ανάφλεξης και γιατί πρέπει να πληρώσει κάποιος κάτι παραπάνω για να το έχει αυτό το πράγμα, όταν θα υπάρξει αυτή η γνώση, τότε θα υπάρξει και ζήτηση και τα υπόλοιπα λειτουργούν αυτόματα ως γνωστόν.

Τέλος, αν επιλέξουμε σε κάποιο αυτοκίνητο να έχουμε μόνο ένα χάρτη ανάφλεξης, που θα είναι σωστός για κάποιο από τα δυο καύσιμα, και χρησιμοποιούμε κατά 90% π.χ. το ένα καύσιμο, είναι μάλλον προφανές για ποιο καύσιμο πρέπει να έχουμε σωστό χάρτη ανάφλεξης (όταν αυτό θα γίνεται με μικρό κόστος).
Υπέρμαχος της άμεσης ποινικοποίησης της βλακείας. Συμπεριλαμβάνονται και οι επιδειξίες.
Άβαταρ μέλους
DaKancho

Δημοσιευσεις: 283

Δημοσίευσηαπό billisdim » Παρ 03 Ιουν, 2011 22:53

DaKancho έγραψε:Το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλό αν πάμε να το κάνουμε σε μπουτίκ όπου περιμένουν όλη μέρα να μπει κανένα κορόιδο να το γδύσουν (και να πληρώσουν το νοίκι τους, το ΤΕΒΕ τους, τη δόση για το αμάξι τους, τις διακοπές που θα πάνε με τη γκόμενά τους κτλ), .......

χεχεχεχεχε , μου φερες στο μυαλο μου αρκετες τετοιες ''μπουτικ'' που εχω πεταξει τα χρηματα μου παλαιοτερα....
billisdim

Επόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 28 επισκέπτες